Het prachtige dikke kookboek van Donna Hay Nieuwe Klassiekers is een schitterend kookboek met prachtige foto’s van gerechten waar het water van in de mond loopt. De manier van eten fotograferen spreekt me enorm aan. Niet teveel toeters en bellen met als onderwerp een prachtig uitziend gerecht. Het boek kreeg ik van collega’s en ik vond het nu tijd om er eens iets uit te maken. Op de foto in het boek ziet het er overheerlijk uit maar is het recept ook goed? Conclusie? Ja! De zalm met een korstje van chilivlokken en zeezout is lekker pittig en zoet tegelijk. De combinatie van zoete ketjap, gember en knoflook met de kort gepakken zalmplakken is perfect. Noedels en koriander geven het een oosters tintje. Aanrader!
Nodig voor zalm met een korstje van chilizout
4 personen – bereidingstijd 25 minuten
- 60 ml zoete ketjap
- 2 tenen knoflook, geperst
- Stukje gember van 3 cm, geraspt (15 gram)
- 125 ml water
- 1 eetlepel gedroogde chilivlokken
- 1 eetlepel grof zeezout
- 4 zalmfilets van ongeveer 180 gram zonder huid
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 200 gram kastanjechampignons, gehalveerd
- 200 gram lintnoedels of mie, gekookt
- 2 handjes verse korianderblaadjes
Zo maak je het
- Meng ketjap, water, gember en knoflook en zet apart
- Meng chilivlokken en zeezout op een platte schaal
- Druk de zalmfilets aan beide zijden in het chili-zout mengsel en zorg dat beide kanten goed bedekt zijn
- Snijd de filets in dunne plakken van 1 cm dik
- Verhit de olie in een pan en bak de plakken zalm in porties 1 minuut per zijde en zet apart
- Bak de champignons in dezelfde olie en bak 2 minuten
- Voeg de saus toe en laat koken tot de champignons zacht zijn. Dat duurt ongeveer 4 minuten
- Leg de noedels op een bord met daarop de zalmplakken. Verdeel de champignons over het bord en druppel de saus over het gerecht. Garneer met de koriander
Bron: Donna Hay – nieuwe klassiekers