Tarte Tatin, omgekeerde taart. Dat is het eerste gerecht dat ik maak uit het kookboek van Donna Hay dat ik van mijn collega’s op het regiokantoor heb gekregen. Niet zomaar hoor, ik heb een andere baan. Zie het als promotie binnen hetzelfde bedrijf maar dan niet meer op de regio. Nou ja, eigenlijk wel maar niet meer elke dag aanwezig. Een afscheidscadeau maar geen afscheid. Volg je me nog? In ieder geval wisten ze dat ik helemaal weg ben van de boeken en vooral ook de foto’s en de sfeer die Donna neerzet in haar prachtige kookboek.
Omgekeerde appeltaart
Tarte tatin heb ik al eerder gemaakt in een mini-uitvoering maar vergeten om te fotograferen…….niet handig dus. Vandaar nu de grote versie. Hij is heel eenvoudig te maken en wordt in eerste instantie gemaakt in een ovenvaste koekenpan want die gaat in zijn geheel de oven in. Je kunt hem maken met peren, bananen, rabarber of ander hard fruit maar deze is met appels. De naam zegt het al, omgekeerde taart. De bodem van bladerdeeg ligt bovenop en wordt omgedraaid als ie uit de oven komt.
Eerlijk is eerlijk, hij is gelukt maar ik vond de karamellaag te dun waardoor er geen mooie glans over de appels lag. Hij smaakt er trouwens niet minder om hoor! Was zo op.
Nodig voor tarte tatin
- 375 gram bladerdeeg
- 4 appels, liefst Granny Smiths
- 165 gram fijne kristalsuiker
- 60 ml water
- 50 gram ongezouten boter
Zo maak je tarte tatin met appel
- Verwarm de oven op 190º C
- Steek de klokhuizen uit de appels, schil ze en snijd elke appel in vieren
- Rol het deeg uit en snijd er een ronde pak van 23 cm doorsnede van
- Verwarm de suiker en het water in een koekenpan (doorsnede 20 cem) op een laag vuur
- Roer tot de suiker is opgelost
- Zet het vuur hoger en breng aan de kook tot het begint te kleuren naar lichtbruin, duurt ongeveer 7 minuten
- Voeg de boter toe en roer tot deze is gesmolten
- Haal de pan van het vuur en leg de appels met de snijkant boven er dakpansgewijs in. Let op je vingers want de karamel is heet!
- Leg het deeg erover en vouw het randje om de appels
- Snijd in het midden van het deeg met een scherp mes een kruis in het deeg
- Zet de pan 35-50 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is gekleurd
- Laat 2-3 minuten rusten
- Snijd de randen los van de pan
- Leg er een groot bord op en draai de pan om. Let op de pan is nog heet!