In Griekenland wordt (fastfood gerecht) gyros gegeten met tomaten, ui, en tzatziki met een pitabroodje. Ik vind het heerlijk om het pitabroodje te vervangen door meergranenrijst. Eigenlijk hoor je gyros van varkensvlees te maken maar aangezien ik geen varkensvlees eet gebruik ik lekker mals rundvlees of paardenvlees van een goede slager.
Wat heb je nodig?
Gyros voor 2 personen
- Lekker mals (paarden)vlees of biefstuk in reepjes
- Zelf gemaakte Gyros kruidenmix
- Olijfolie
- Rode ui
- Meergranenrijst
Choriatiki (boerensalade)
- 1 tomaat
- 1/2 komkommer
- 1/2 groene paprika
- Kleine rode ui
- Zwarte pitloze olijven
- Gedroogde oregano
- 1/2 blok Feta
- Citroensap
- Olijfolie
- Peper en zout
En nu?
- Meng de kruidenmix door het vlees en laat even intrekken
- Kook ondertussen de rijst
- Snijd voor de salade de tomaten in blokjes
- Schil de komkommer, halveer hem in de lengte, verwijder de zaadje met een lepel en snijd in kleine stukjes
- Snijd de paprika in kleine blikjes
- Snijd de ui doormidden en in halve ringen
- Snijd de Feta in kleine blokjes
- Halveer de olijven
- Meng olijfolie citroensap met peper en zout en maak er een dressing van
- Meng de groenten en de olijven op een mooie platte schaal
- Giet de dressing erover en leg de Feta blokjes er bovenop
- Druppel er wat olijfolie over en bestrooi met gedroogde oregano
- Bak de vleesreepjes een paar minuten in olijfolie
- Schep de rijst met de reepjes op een bord en bestrooi het vlees met rauwe rode ui
- Serveer met heerlijke Tzatziki