Koek, gebak en zoet Sinterklaas Zelf maken

Pepernoten en kruidnoten strooigoed

Sinterklaas, ik heb er helemaal niets mee. Komt ook nog eens bij dat die vermoeiende Zwarte Pieten discussie eindelijk eens een keer afgelopen moeten zijn. Misschien is het goed om een keer de geschiedenis erop na te slaan om te begrijpen wie Zwarte Piet is? Buiten het feit dat ik niks met de Sint heb en al helemaal niet met het kinderfeest mogen ze van mij het hele circus afschaffen maar niet om de Zwarte Pieten toestand in ieder geval.

Neemt niet weg dat ik niet van de zoetigheid houd die jaarlijks rond deze periode terugkomt, integendeel, dat mag blijven van mij :-)

Pepernoten

Waar komt die naam toch vandaan? Vaak worden ze verward met kruidnoten. Pepernoten zijn wat zachter dan kruidnoten en lijken heel veel op taaitaai. Kruidnoten lijken het meest op speculaas. Maar waarom pepernoten? Er is een oud recept uit de 16e eeuw met ingrediënten zoals, meel, honing, suiker of stroop, peper en andere specerijen. Tot de 18e eeuw bevatten de pepernoten peper maar daarna werd het niet meer gebruikt.

Pepernoten-kruidnoten-strooigoed

Nodig voor pepernoten

  • 125 gram tarwebloem
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram honing
  • 75 gram stroop
  • 1 ei
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • snufje zout

Zo maak je pepernoten

  • Meng de stroop, honing, ei, speculaaskruiden en zout in een kom
  • Zeef het meel en de bloem boven de kom
  • Kneed tot een stevig deeg
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat 1-2 uur opstijven in de koelkast
  • Verwarm de oven op 200º C
  • Rol het deeg uit en snijd er blokjes van. Deuk ze een beetje in tussen duim en wijsvinger
  • Leg de pepernoten op bakpapier op een bakplaat en bak 10-15 minuten goudbruin en gaar

Kruidnoten

Kruidnoten maak je ook heel makkelijk zelf. Voor de variatie kun je de afgekoelde kruidnoten dopen in gesmolten chocolade!
Bekijk het recept voor kruidnoten die ik eerder maakte.

Angeli

Gezellig dat je komt kijken wat Angeli kookt! Als ik niet kook werk ik als content specialist of ik ben in mijn moestuin te vinden. Houd van alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft dus ook het eten fotograferen. Heb je een recept gemaakt? Deel je ervaring dan door te reageren, leuk!

Dit vind je misschien ook leuk...