Afgelopen zomer een heerlijke sinaasappelmousse in een restaurant gegeten. Dat zag er zo leuk en gezellig uit dat ik het een keer wilde namaken. Nu met de feestdagen in het vooruitzicht een mooie gelegenheid. Het is een dag van tevoren te maken, dus handig als je gasten krijgt. Het wordt geserveerd in een halve sinaasappel met daarop slagroom en blauwe bessen, Bovenop ter decoratie een nestje van karamel. Het maken van een nestje viel een beetje tegen, maar misschien dat het jou wel goed lukt.
Nodig voor sinaasappelmousse
4 personen – bereiding 30 minuten – wachten 4 uur
- 4 blaadjes witte gelatine
- 3 perssinaasappels
- 1 citroen
- 4 eidooiers
- 75 gr suiker
- 4 eiwitten
- 25 gr fijn tafelsuiker
- 1 dl slagroom
- 16 bosbessen
Zo maak je de sinaasappelmousse
- Week de 4 blaadjes gelatine 5 minuten in ruim koud water.
- 1 sinaasappel en 1 citroen goed wassen.
- Rasp van beide het gekleurde deel van de schil af en pers beide apart uit.
- Halveer 2 sinaasappels en pers ze voorzichtig uit.
- Verwijder voorzichtig de vliezen uit de lege sinaasappelschillen. Dat gaat het handigst met een theelepeltje
- Klop 4 eidooiers met 75 gr suiker tot een dikke witte creme.
- Zeef 2 dl van het sinaasappelsap en 1/2 dl van het citroensap en schenk het bij de witte creme
- Voeg 1/2 theelepel sinaasappelrasp en 1 theelepel citroenrasp toe. Roer alles goed door elkaar.
- Verwarm het geheel al roerende, au bain marie, tot de creme gebonden is.
- Los hierin de goed uitgeknepen gelatine op. Laat de creme onder af en toe roeren in een bak met koud water afkoelen.
- Klop intussen 4 eiwitten met 25 gr fijne suiker stijf. Spatel er de creme door, zodra deze lobbig begint te worden.
- Vul de lege halve sinaasappelschillen met de mousse en laat de mousse in de koelkast minimaal 4 uur opstijven.
- Klop 1 dl slagroom met 1 eetlepel suiker. Spuit hiervan toeven op de mousse.
- Garneer de slagroom met bosbessen en een nestje van caramel
Karamelnestje maken
Smelt 200 gram witte basterdsuiker met 75 ml water in een pan. Roer niet en smeer met een nat kwastje steeds de suiker van de rand net boven de vloeistof. Op een gegeven moment begint de suiker te kleuren (karamelliseren). Zet het vuur uit en laat iets afkoelen. Pas op de pan en de vloeistof zijn erg heet!! Leg bakpapier op een bakplaat en roer met een lepel door de karamel. Deze mag niet te vloeibaar maar ook niet te dik zijn. Het moet makkelijk van de lepel glijden. Steek de lepel in de karamel en maak boven het bakpapier zigzag bewegingen zodat er dunne draden caramel ontstaan. Laat even afkoelen en maak er een nestje van.