Mijn eerste kennismaking met scones was op The Isle of Wight. Heerlijk voor bij de thee of als onderdeel van een High tea. Natuurlijk met jam en échte clotted cream maar deze is helaas niet overal verkrijgbaar. Als alternatief kun je mascarpone mengen met creme fraiche. Dat lijkt er meer op dan slagroom. Op de scone smeer je eerst de clotted cream en daarna de jam, zo heb ik het van een oude Engelse heer op The Isle of Wight geleerd. Hij zag ons wat klungelen denk ik.
Nodig voor de scones
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels witte basterdsuiker
- 1/2 theelepel zout
- 2 eieren
- 1 dl melk
- 60 gram boter
- 1 potje clotted cream
Zo maak je ze
- Oven voorverwarmen op 225º C
- In een kom zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, basterdsuiker en zout
- De boter in stukjes snijden en aan het mengsel toevoegen
- Kneed met de vingers tot het er uitziet als broodkruim
- Maak een kuiltje in het midden
- Giet er de melk en de eieren
- Kluts met een vork de melk en de eieren
- Kneed met de hand tot een soepel deeg
- Deeg uitrollen, dikte 2 cm
- Steek de vorm uit met een deegsteker of een glas
- Bak in de oveen 15 – 20 minuten
- Laat afkoelen.
Ze zijn best stevig en kruimelig, dat is goed.