Ja, ik geef het toe; ik ben meer en meer fan aan het worden van de Marokkaanse keuken. Die specerijen die ruiken en smaken zo goed! Ik maakte al lamscarré met pistachekorst en Marokkaanse linzensoep maar safraanrijst, of gele rijst, met lekker zoete dadels en kaneel, is ook heerlijk! Safraan is niet goedkoop maar als alternatief kun je gele rijst gebruiken of gewoon witte rijst met aan het kookwater kurkuma toegevoegd. Kurkuma geeft trouwens ook de gele kleur aan kerrie.
Nodig voor de rijst met dadels en kaneel
2 personen – 20 minuten
- 150 gram droge rijst
- 6 dadels zonder pit, in stukjes gesneden
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 2 kipfilets
- versgemalen zwarte peper
- 1 envelopje safraandraadjes of 1/2 theelepel kurkuma
- 300 ml kippebouillon
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
Zo maak je de gele rijstschotel
- Fruit in een kookpan 1 eetlepel olijfolie
- Voeg ui, rijst en safraan toe en laat 2-3 minuten fruiten tot de rijstkorrels geel glanzen
- Voeg de helft van de kaneel toe en de dadels
- Schenk de bouillon erbij en laat de rijst zachtjes gaar koken
- Snijd de kipfilets in dunne reepjes en kruid met kaneel, peper en zout
- Bak in een koekepan de kipfiletreepjes in olie al omscheppend in 3-4 minuten gaar.
- Voeg de pijnboompitjes toe en laat even meebakken
- Schep de rijst op en schep het vlees er bovenop
- Garneer eventueel met verse koriander
Lekker met een frisse komkommersalade
In plaats van kip kun je ook kalfsvlees gebruiken