Sinds kort ben ik geabonneerd op Foodies. Een van de vele kooktijdschriften die er zijn. Elke maand ontvang ik dit magazine met heerlijke recepten en verrassende smaakcombinaties. Deze maand stonden er een paar Braziliaanse recepten in zoals deze rozemarijnkip met zoeteaardappelpuree of tewel Galinha com purê de batata-doce. De kippenbouten moeten eerst marineren in de rozemarijn, limoen en knoflook. Daarna aanbakken en stoven. Ik heb drumsticks gebruikt, gewoon omdat de kippenbouten op waren, wat voor de smaak niet veel uitmaakt denk ik. Als groente bakte ik meiknolletjes met rode wijn. Dat was een lekker combinatie met de zoete aardappels.
Nodig voor rozemarijnkip
4-6 personen – bereidingstijd 1 uur en wachttijd 1 uur
- 1 limoen
- 3 teentjes knoflook
- 2 takjes rozemarijn
- 6 kippenbouten of 12 drumsticks
- 3 uien
- zout en peper
- 1 eetlepel olijfolie
- 6 eetlepels boter
- 1,5 kilo zoete aardappels
Zo maak je de rozemarijnkip
- Pers de limoen uit
- Pel en snipper de knoflook
- Ris de naaldje van de rozemarijntakjes en had de naaldjes fijn
- Haal het vel van de kippenbouten of drumsticks
- Doe de kip in een kom en meng met het limoensap, knoflook, rozemarijn en peper
- Laat ongeveer 1 uur marineren in de koelkast
- Pel en snipper de uien
- Bak de uien op een hoog vuur donkerbruin
- Voeg 2 eetlepels boter toe en laat smelten
- Doe de kip in de pan en braad rondom op een hoog vuur aan
- Breng op smaak met peper en zout
- Doe de marinade erbij en smoor ongeveer 40 minuten
- Draai de kip halverwege om
- Schil de aardappels voor de puree en kook met zout 30 minuten gaar
- Stamp tot een puree en voeg eventueel nog zout en peper toe
-
Dien de kip op met de uiensaus en de zoeteaardappelpuree
De groenten die ik erbij at waren meiknolletjes. Op de foto achterop de schaal. Snijd 400 gram meiknolletjes in partjes en bak in wat boter met knoflook ongeveer 5 minuten. Blus af met 200 ml rode wijn of port. Als de vloeistof in de meiknolletjes is getrokken zijn ze beetgaar. Lekker met die zoeteaardappelpuree.