Hoe maak je nu zelf die perfecte rosbief uit de oven? Lekker mals, rosé van binnenen met een mooie bruine korst? Nou gewoon, heel eenvoudig. Even dichtschroeien in een pan en dan met pan en al in de oven. Wil je je rosbief mooi roze hebben? Dan haal je het vlees uit de oven als de thermometer aangeeft dat de kerntemperatuur 45 graden is. Dan is ie lekker en je hebt er 45 minuten ongeveer geen omkijken naar. Wil je hem wat meer doorbakken dan bak je hem wat langer. Ondertussen maak je een lekkere champignonsaus. Dit recept van rosbief is lekker met een peperkorstje.
Nodig voor rosbief uit de oven
4 personen – bereidingstijd en wachttijd totaal 2 uur
- 1 kilo rosbief aan een stuk
- 1 eetlepel grof zeezout
- 3 eetlepels peperkorrels
- 1 eetlepel venkelzaad
- 50 gram boter
Champignonsaus
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 sjalotje
- handje peterselie
- scheut witte wijn, cognac of wodka
- 125 gram crème fraîche
Zo maak je de rosbief uit de oven
- Doe de peperkorrels, zout en venkelzaadjes in een vijzel en stamp grof
- Dep de rosbief een beetje droog en rol deze door het pepermengsel
- Laat de rosbief een uurtje op kamertemperatuur komen
- Verwarm de oven op 125º C
- Smelt in een ovenvaste braadpan de boter en schroei de rosbief dicht aan beide zijden (totaal 2 minuten)
- Steek een kernthermometer in het vlees en zet de pan in de oven
- Braad in de oven 45 minuten of tot de kerntemperatuur van 45º C is bereikt
- Haal het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie
- Snijd ondertussen de champignons in vieren
- Snijd het sjalotje fijn en fruit deze in wat boter
- Voeg de champignons toe en bak ze bruin
- Doe er een handje fijngesneden peterselie bij
- Doe de champignons in het vet in de braadpan en warm even door
- Blus af met een scheut drank en doe de creme fraîche erbij