Doe als de Engelsen en besteed je zondag aan een lekker braadstuk. Sunday Roast is typisch Engels. Het liefst vlees wat lang in de oven heeft gestaan en lekker goudbruin geroosterd is. Die heerlijke geur in huis terwijl het eten in de oven staat zodat je haast niet kunt wachten om te gaan eten. Eet er Yorkshire puddings bij die je doopt in de jus van je geroosterd vlees. De naam doet vermoeden dat het puddinkjes zijn maar dat zijn ze natuurlijk niet. Het is meer een soort pannenkoekcakeje. Natuurlijk hoef je niet tot zondag te wachten maar dat is wel zo’n dag dat je tijd hebt.
Nodig voor Roast beef en Yorkshire puddings
4 personen – bereidingstijd 2 uur
- 1 kilo runderbraadstuk, overal even dik of laat je slager het vlees opbinden
- 3 uien
- 1 teen knoflook
- peper en zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels boter
- 1/2 bosje salie
- 2 eieren
- 120 gram bloem + 1 eetlepel
- 200 ml melk
- 2 takjes salie
- 250 ml runderbouillon
Roast beef met Yorkshire puddings
- Haal het vlees 30 minuten voor gebruik uit de koelkast
- Verwarm de oven voor op 175º C of 150º C hetelucht
- Pel de uien en snijd ze in parten. Pel en snipper de knoflook
- Wrijf het vlees in met zout, peper en olijfolie
- Verhit 2 eetlepels boter en braad het vlees rondom bruin
- Verdeel de uien over een braadslede en leg het vlees er bovenop
- Braad het vlees 40-50 minuten tot een kerntemperatuur van 50-55ºC
- Kluts voor de Yorkshire puddings de eieren in een kom
- Voeg 120 gram bloem en een snufje zout toe en roer tot een glad beslag
- Meng de melk er doorheen en laat het beslag 30 minuten staan
- Neem de braadslede uit de oven, wikkel het vlees in aluminiumfolie en laat 30 minuten rusten
- Verhoog de oventemperatuur tot 250ºC / 225ºC (hetelucht)
- Vet een muffinvorm in met boter en zet in de oven tot ie heet is
- Vul elke holte tot 1/3 met beslag en zet de vorm terug in de oven, bak 20 minuten
- Was de salie en pluk de blaadjes van de takjes
- Zet de braadslede met de uien op het vuur en bak de uien goudbruin
- Voeg 1 eetlepel bloem toe en bak 1 minuut mee
- Blus af met de bouillon en laat even een paar minuten inkoken
- Zeef de jus en snijd het vlees in plakken
- Serveer met Yorkshire puddings en de jus
Bron: Foodies