Wie kent hem niet die verse kaas met de naam ricotta. Letterlijk ‘opnieuw gekookt’. Officieel wordt ie gemaakt van het restproduct van de kaasmakerij, de wei. Na toevoeging van zuur klonteren de eiwitdeeltjes samen tot een romige en korrelige massa. Je kunt er van alles mee maken. Doe er de korrels van oploskoffie bij en je hebt een gezond mokkatoetje, vul ravioli met ricotta en spinazie of maak er een beslagje van. Ik besloot zelf aan de slag te gaan en het bleek zo eenvoudig!. Er is altijd wel melk, zout en citroen bij mij in huis en dat is ook letterlijk alles wat je nodig hebt. Je moet alleen zo’n 8 uur geduld hebben. Aan de slag!
Nodig voor ricotta
250 gram – bereidingstijd 20 minuten + 8 uur wachttijd
- 1 liter volle melk, liefst biologisch
- zout
- 1 citroen
Ricotta zelf maken
- Breng melk met een snufje zout tegen de kook aan
- Pers de citroen uit en roer met een garde door de melk en zet het vuur uit. Er gaan zich nu klontjes vormen en vocht. Dat vocht is wei
- Bekleed een fijne zeef met kaasdoek of een schone theedoek en hang de zeef over een grote kom
- Schenk de gestolde melk in de zeef met kaasdoek of theedoek en laat uitlekken
- Vouw het doek losjes erover en laat het ongeveer 8 uur uitlekken.