Havermout. Vroeger aten we havermoutpap. Dat was een slijmerige massa dat nog meer slijm in je keel achterliet. Lekker vond ik het wel maar dat kleffe in mijn mond dat vond ik niks. Niet dat ik er een trauma aan over heb gehouden maar ik grijp gewoon niet zo snel naar havermout. Het is gezond, dat wel en daarom toch maar een keer een zak havermoutvlokken gekocht. Ik had een recept gezien van havermoutkoeken die je eet als snelle lunch voor in de auto of zo. Of gewoon voor bij de koffie.
Havermoutkoeken
Al lezend door het recept zag ik dat er boter, suiker en zelfrijzend bakmeel in moest. Dat leek me niet zo gezond maar ach ik heb ze toch gebakken. En lekker zijn ze wel! Om toch een beetje gevoel te krijgen dat ik met havermout iets gezonds moet maken kwam ik later een recept tegen met maar 2 ingrediënten namelijk havermout en bananen. Eventueel aangevuld met dadels, rozijnen of ander gedroogd fruit. Anyway, dat komt een volgende keer want havermout heb ik genoeg over. O ja, havermoutpannenkoekjes wil ik ook nog eens maken. Voor nu de toch iets minder gezonde havermoutkoeken.
Nodig voor 20 havermoutkoeken
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 60 gram havermoutvlokken
- 150 gram suiker
- 1 theelepel nootmuskaat
- 150 gram boter
- 70 gram rozijnen
- 50 gram walnoten
- 1 ei
Recept havermoutkoeken
- Meng en kneed met je vingers bakmeel, bakpoeder, havermoutvlokken, nootmuskaat , boter en de suiker tot een kruimelig deeg
- Roer de rozijnen, ei en fijngehakte walnoten door het deeg met een houten spatel tot er een deegbal ontstaat
- Bestuig het werkblad met meel en rol het deeg tot een lange rol
- Verpak de rol in vershoudfolie en plaats minstens 30 minuten in de koelkast
- Verwarm de oven op 180º C / 160 C hetelucht
- Snijd 20 plakjes van de rol en plaats op bakpapier op een bakplaat
- Bak 15 minuten lichtbruin en laat op een rooster afkoelen
Bron: Iets aangepast oorspronkelijk recept Gezond eten, november 2015