Minstens 200 gram groenten eten per dag is voor best wat mensen niet haalbaar. Ik moet bekennen dat ik daar soms ook helemaal niet aan kom. Maar als je tussen de middag een salade eet en ‘s avonds je gewone portie aan groenten dan kom je er toch wel aan. Wil je mager eten en héél veel groenten? Maak dan ratatouille! Het is een lekker Frans vegetarisch stoofgerecht uit de Provence. Het bevat een mengelmoes aan groenten en wat kruiden die je een uurtje of 2 zachtjes laat sudderen. Het is onvoorstelbaar hoeveel smaak dit hoofdgerecht heeft. Er zijn zoveel varianten op deze groenteschotel. Je kunt het eten met gerild vlees, couscous, pasta, rijst of gewoon met stokbrood.
Bij mij zijn de groetenlades van mijn koelkast in ieder geval leeg nu!
Nodig voor ratatouille
voor 2 personen als hoofdgerecht of 4 personen als bijgerecht
- 2 courgettes
- 1 aubergine
- 400 gram ontvelde tomaten
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 4 tenen knoflook
- 1 ui
- 1 rode ui
- 2 takjes tijm
- 2 takjes peterselie
- 2 takjes rozemarijn
- handje basilicum
- olijfolie
- snufje suiker
Zo maak je de ratatouille
- Snijd alle groenten in stukken, ongeveer even groot
- Verwarm een beetje olijfolie in een grote (gietijzeren) pan en bak de stukken aubergine tot ze zacht maar niet bruin zijn.
- Voeg de uien, knoflook en paprika’s toe en bak 2-3 minuten
- Voeg dan de courgette, de tomaten en de suiker toe
- Bind de kruiden samen tot een bosje (bouquet garni) en leg het op de groenten
- Laat het geheel met het deksel schuin op de pan op een matig vuur 1 1/2 tot 2 uur stoven
- Proef aan het einde van de bereiding of er nog peper en zout bij moet