Prei en blauwe kaas is een super combinatie. A match made in heaven. Je kunt er een grote preitaart voor 4 personen voor maken maar het is ook leuk om er per persoon 1 een preitaartje te maken. Ik heb gekozen voor 1 per persoon.
Nodig voor 4 preitaartjes:
- 4 stelen prei
- 4 laurierblaadjes
- 100 gram Danish Blue
- 8 plakjes bladerdeeg
- 4 takjes tijm
- 1 eierdooier
- 2 tenen knoflook
- 2 dl witte wijn
- boter
- peper en zout
Geen witte wijn in huis? Neem dan groentebouillon
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 200º Celcius
- Ontdooi de vellen bladerdeeg
- Snijd het onderste stuk en het donkerste groen van de stelen
- Snijd de prei in de lengte in en spoel het zand tussen de bladeren uit.
- Snijd de stelen in stukken van ongeveer 5 cm
- Smelt een flinke klont (room)boter
- Leg de stukken prei in de boter samen met de 2 gekneusde tenen knoflook, tijm en laurierblaadjes
- Peper en zout toevoegen naar smaak
- Stoof de prei een paar minuten en blus af met de wijn
- Laat met de deksel op de pan het geheel 15 minuten sudderen
- Leg 4 plakjes bladerdeeg klaar op bakpapier, dat is de bodem
- Van de overige 4 plakken bladerdeeg maak je een lijstje, zodat je een “fotolijstje” overhoudt, ongeveer 2 cm van de randen
- Leg de lijstjes op de bodemplakken
- Schep voorzichtig de prei uit de pan het laat de stukken in een zeef uitlekken
- Verdeel de prei over het bladerdeeg
- Verbrokkel de Danish Blue over de prei
- Bestrijk de randen van het taartje met ei
- Bak de taartjes in de oven 25 – 30 minuten
- Eet ze warm, smakelijk
Heerlijk met een glaasje witte wijn