Coquelet is jong maishaantje. Bij de Sligro bij de poelier liggen en aangezien ik eigenlijk Coq au vin wilde maken zag ik de mini’s liggen. Keertje proberen dus. Leuk zo’n klein exemplaar op je bord. In plaats van kip is een haantje ook wel eens lekker. Eigenlijk bijna geen omkijken naar. Gewoon in een grote braadpan met aardappels, wijn en kruiden. Meer is het niet.
Nodig voor Coquelet uit de oven
2 personen – bereidingstijd 60 minuten
- Per persoon een coquelet
- 1/2 bol knoflook
- 4 dl witte wijn, droog
- 20 kleine aardappeltjes, vastkokend of krieltjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 takjes rozemarijn
- 2 sjalotjes
- 8 blaadjes laurier
- 2 citroenen
- peper en zout
Coquelet uit de oven
- Verwarm de oven op 180º C
- Kruid de buikholte van de coquelets met peper en zout en vul met citroen, rozemarijn en laurier
- Schil de aardappeltjes, hoeft niet persé
- Fruit de sjalotjes in een grote braadpan met de olijfolie
- Schenk de witte wijn erbij en breng aan de kook
- Leg de haantjes met de aardappeltjes en halve knoflookbol in de pan. Kruid met peper en zout
- Zet afgedekt zo’n 4o minuten in de oven en verwijder daarna het deksel
- Verhoog de temperatuur tot 200º C en laat ze nog even bruin worden
- Haal de knoflook uit de pan en knijp de teentjes uit. Voeg toe aan het kookvocht
- Serveer een haantje per persoon op een mooi bord en schep de aardappeltjes er omheen
Lekker met een wortelsalade