Koek, gebak en zoet

Perencake met caramelsaus

Laatst vroegen de buren of ik iets kon met groot aantal peren dat in de boom in hun tuin hangt. Eh, nou daar hoefde ik niet lang over na te denken natuurlijk. Perencake zou het gaan worden! Ik wilde deze keer geen boter gebruiken maar zag een recept met mascarpone. Het originele Italiaanse recept komt van een leuke website An Italian in my kitchen. Het is een heerlijke ronde en romige cake met verse peren. Beetje poedersuiker of cacaopoeder erover en een heerlijke slagroom met 5caramelsaus. Mmmm….

Perencake met caramelsaus Angeli Kookt

Nodig voor perencake met caramelsaus

  • 210 gram bloem
  • 15 gram bakpoeder of wijnsteenpoeder
  • 150 gram suiker
  • 3 eieren
  • 160 mascarpone
  • 45 ml zonnebloemolie
  • 2 peren
  • zout
  • poedersuiker
  • 50 gram maïzena
  • 200 ml slagroom
  • 1 eetlepel suiker
  • caramelsaus
    • 100 gram suiker
    • 3 eetlepels water
    • 150 ml slagroom (iets opgewarmd, dus niet te koud)

Zo maak je de perencake met caramelsaus

  • Verwarm de oven voor op 170º C
  • Schil de peren, snijd doormidden, verwijder het klokhuis en snijd 1 peer in kleine blokjes en de andere in plakjes. Zet opzij.
  • Vet een ronde springvorm in met wat boter of leg bakpapier op de bodem en smeer alleen de randen in met wat boter
  • Klop de eieren en de suiker luchtig. Ze worden dan licht van kleur en de hoeveelheid wordt verdubbeld.
  • Roer de mascarpone een los met een vork en meng dit door het eimengsel
  • Zeef de bloem, bakpoeder of wijnsteenpoeder, maïzena en zout door elkaar en spatel het door het mengsel ei-mascarpone
  • Meng de blokjes peer samen met de olie door het beslag en schep in de bakvorm
  • Leg de plakjes peer er bovenop en bak de cake 45-60 minuten. Houd je cake in de gaten. Controleer met een houten prikker. Als ie er schoon uitkomt is de cake gaar
  • Laat afkoelen en maak de caramelsaus
  • Smelt in een hoge pan (!)voor de caramelsaus op een laag vuur de suiker en het water. Laat dit zonder te roeren koken.
  • Klop de 200 ml slagroom met 1 eetlepel suiker en zet opzij
  • Verwarm voor de caramelsaus in een hoge pan de suiker en 3 eetlepels water en laat koken zonder te roeren.
  • Haal de caramel als het begint te kleuren van het vuur, laat iets afkoelen en roer met een garde de slagroom erdoor
  • Let op! Proef niet tussendoor en pas op want het bubbelt best hoog op, vandaar die hoge pan
  • Laat de caramel afkoelen
  • Schenk naar smaak de afgekoelde caramel door de opgeklopte slagroom.
  • Serveer dit bij de cake!
Perencake met caramelsaus Angeli Kookt

Bewaren

Angeli

Gezellig dat je komt kijken wat Angeli kookt! Als ik niet kook werk ik als content specialist of ik ben in mijn moestuin te vinden. Houd van alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft dus ook het eten fotograferen. Heb je een recept gemaakt? Deel je ervaring dan door te reageren, leuk!

Dit vind je misschien ook leuk...