Tapas maken is een leuk klusje, maar vergis je niet in de tijd die je ervoor nodig hebt om die lekkere hapjes te maken. Het lijkt niet veel maar omdat je best veel op tafel zet moet je er toch een halve dag voor uittrekken. Net als bij High tea. Je kunt tapas eenvoudig houden of er een culinair hoogstandje van maken. Ik ga deze keer voor eenvoudig. Tapas zijn eigenlijk altijd lekker en kun je het hele jaar door op tafel zetten. Maak gewoon alles wat je lekker vindt. In de winter lekker bij de haard en in de zomer heerlijk in de tuin.
Koude tapas
Om er lekker in te komen zet ik als voorgerecht eerst de koude tapas op tafel. Dat kan bestaan uit olijven, plakjes Spaanse worst, Tortillachips, garnaaltjes in knoflookolie en lekker brood.
Warme tapas
De 2e ronde bestaat bij mij eigenlijk altijd uit, aardappels, aioli, vis, vlees, groenten, sausjes en lekker brood. O ja, en knoflook, heel veel knoflook. Wat je op de foto ziet is de warme gang voor 2 personen maar dat kun je natuurlijk eenvoudig aanpassen voor meerdere personen. Vaak zet ik er ook lekker garnalen bij die je even bakt in veel olijfolie, een spaanse peper en natuurlijk heel veel knoflook en peterselie. Zo lekker om vers stokbrood er in te dopen. Maar goed, die was ik dus vergeten…
Patatas bravas
Patatas bravas oftewel hete aardappelen horen bij tapas, vooral als je er aioli oftewel knoflookmayonaise bij serveert. De aardappelen zijn bereid je voor in 5 minuten en daarna schuif je ze voor een half uur in de oven. Handig want dan kun je ondertussen iets anders doen, bijvoorbeeld de aioli maken en de rest van de hapjes voorbereiden. Oorspronkelijk frituur je de aardappel maar ik ga voor de ovenvariant.
Nodig voor patatas bravas
- Licht kruimige aardappels
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels paprikapoeder
- Snufje grof zeezout
- 2 tenen knoflook, geperst
- Aioli
- 2 eidooiers
- 2 tenen knoflook, geperst
- beetje citroensap
- 1 theelepel mosterd
- peper en zout naar smaak
- 3 dl lichte (olijf)olie
Zo maak je de patatas bravas
- Warm de oven voor op 175º C
- Was en boen de ongeschilde aardappels onder stromend water
- Snijd de aardappels doormidden daarna in kwarten en verder tot je partjes hebt
- Meng in een grote schaal de olijfolie met de knoflook, zeezout en paprikapoeder
- Hussel de aardappels er goed doorheen tot alle partjes een bedekt zijn met een laagje olijfolie
- Verdeel de partjes over een bakplaat, als dan niet op bakpapier en bak 25-30 minuten
Aioli maken
Aioli maken is gaat hetzelfde als mayonaise maken maar dan met veel knoflook en olijfolie.
- Doe de eidooiers met knoflook, peper, zout en mosterd in een hoge kom
- Zet de keukenmachine aan of mix met een handmixer
- Voeg steeds en doorlopend een straal olijfolie toe tot de gewenste dikte is bereikt
- Als je een hanxmixer gebruikt zet dan de kom op een nat doekje zodat ie niet wegdraait