Pasta kan altijd. Er is niet zoiets als een seizoensgebonden gerecht voor pasta. Ja ok, pasta met paddestoelen eet je eerder in de herfst dan in de zomer. Als ik pasta met zalm maak kies ik eigenlijk altijd een versie met rode peper en room. Maar ja die room bevat natuurlijk veel calorieën en al zoekend naar een wat verantwoordere variant kwam ik een lekker recept tegen in een van mijn kookboeken van Tobie Puttock. Het resultaat is lekker licht en fris. Pasta met grookte zalm en wodka en tijm is een aanrader.
Nodig voor pasta met gerookte zalm, wodka en tijm
4 personen als voorgerecht en 2 personen als hoofdgerecht
- 225 gram verse of gedroogde pasta (strikjes of pijpjes)
- 2 eetlepels olijfolie
- 40-50 gram boter
- 2 middelgrote uien in dunne ringen gesneden
- 3 teentjes knoflook in plakjes gesneden
- 1 verse rode peper in ringetjes gesneden
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes + wat extra voor de garnering
- 100 ml wodka of witte wijn
- 150 gram gerookte zalm, grofgesneden
- licht gekleurde blaadjes van bleekselderij voor de garnering
Recept voor pasta met gerookte zalm, wodka en tijm
- Breng een pan met water en zout aan de kook en kook de pasta beetgaar
- Laat de pasta uitlekken en zet apart
- Verwarm in een andere pan de olijfolie en boter op een laag vuur
- Fruit ui, knoflook, chilipeper en tijm zacht en glazig, Dat duurt ongeveer 15 minuten
- Zet het vuur hoger en schenk de wodka erbij. Laat de alcohol in 1-2 minuten verdampen
- Haal de pan van het vuur en meng de zalm erdoor
- Schep de pasta met extra tijm door de zalmsaus en garneer met de licht gekleurde bleekselderijblaadjes
Eet er een caprese waaier bij. Smakelijk!