Koek, gebak en zoet

Ontbijtkoek

Tijdens een pauzemomentje voor mezelf met een kopje thee nam ik een plakje ontbijtkoek. Toen kwam de vraag bij me op hoe je zoiets maakt en waarom ontbijtkoek ook wel peperkoek wordt genoemd? Omdat er net als in pepernoten dezelfde specerijen zitten? Dat zoeken we op! Nou, er zijn best wat namen voor hetzelfde koekje. Peperkoek, lekkerkoek, zoete koek, honingkoek of kruidkoek. Veel varianten zijn er ook met appel, gember, noten, rozijnen, kaneel en andere specerijen. In het oude Egypte bakten ze al een koek met granen, honing en specerijen. Ook de oude Grieken kenden een soort honingkoek. De koeken werden ook gezien als heel waardevolle lekkernij, want de goden kregen ze als offer. De Romeinen hadden het liever wat hartiger en zij voegden peper en gedroogd fruit toe aan het recept. Meer weten? Lees alles over peperkoek

Ontbijkoek

Nodig voor 1 ontbijtkoek

  • 340 gram speltmeel (roggemeel)
  • 375 ml karnemelk
  • zout
  • 150 gram zachte boter
  • 300 gram lichte basterdsuiker
  • 3 theelepel koekkruiden (of 1/2 theelepel kaneel, 3/4 theelepel nootmuskaatpoeder, 1/4 theelepel kruidnagelpoeder, 1/4 theelepel anijs)
  • 1 zakje bakpoeder

Zo maak je ontbijtkoek

  • Verwarm de oven op 165
  • Beboter een cakeblik en strooi er wat bloem in
  • Meng meel, suiker, zout, bakpoeder en de kruiden
  • Voeg karnemelk en boter toe en roer goed
  • Giet de massa in het bakblik en bak 1 uur en 40 minuten.
  • Leg er aluminiumfolie op als ie te bruin wordt. Controleer met een sateprikker of de koek gaar is.

Dit is de eerste keer dat ik ontbijtkoek maak en heb speltmeel gebruikt in plaats van roggemeel. Gewoon omdat ik daar nog een 5 kg zak van heb en spelt heel gezond is. Dit recept is een snelle en eenvoudige versie. Officieel hoort het deeg een paar dagen te rijzen. Die maak ik de volgende keer. Die ik gemaakt hebt valt een beetje uit elkaar en ziet er wat klef uit, maar dat komt door het speltmeel, de smaak is goed. Niet slecht voor een eerst poging. Verder heb ik toch wel mijn bedenkingen over dat het een lichte koek is. Veel boter en suiker in verhouding. In plaats van suiker kun je ook honing gebruiken.

Angeli

Gezellig dat je komt kijken wat Angeli kookt! Als ik niet kook werk ik als content specialist of ik ben in mijn moestuin te vinden. Houd van alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft dus ook het eten fotograferen. Heb je een recept gemaakt? Deel je ervaring dan door te reageren, leuk!

Dit vind je misschien ook leuk...