Om me van mijn overschot aan hazelnoten af te helpen kreeg ik van mijn trouwe volgster Melanie en haar Duitse vriend Simon een Duits recept. Een Nussecke bestaat uit een bodem van zanddeeg bedekt met een laagje abrikozenjam en daarop onder andere hazelnoten.
Nodig voor het deeg van de Nussecken
- 130 gram boter
- 130 gram suiker
- 2 eieren
- 300 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
Nodig voor de bovenste laag
- 4 eetlepels abrikozenjam
- 200 gram boter
- 200 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 200 gram gehakte hazelnoten
- 200 gram gemalen hazelnoten
- 4 eetlepels water
- 1/2 reep chocolade
Zo maak je de Nussecken
- Verwarm de oven op 165º C
- Maak het zanddeeg door alle ingrediënten daarvoor te mengen
- Rol het deeg uit op de bakplaat tot een vierkante lap
- Smeer de abrikozenjam er op
- Smelt de boter voor de topping
- Voeg de suiker en de vanillesuiker toe
- Laat de suiker oplossen
- Alle hazelnoten en het water toevoegen
- Goed en kort roeren
- Verdeel het mengsel over het deeg
- Bak 25 minuten in de oven
- Laat iets afkoelen en snijd stroken horizontaal en vertikaal
- Snijd daarna ook diagonaal zodat je driehoekjes krijgt
- Laat verder nog afkoelen
- Smelt wat chocolade au-bain-marie en doop de puntjes in de chocolade
- Laat verder afkoelen tot de chocolade afgekoeld is