Linzen, ik heb ze al een tijdje in mijn voorraadkast. Ze kwamen weer tevoorschijn bij het schoonmaken van het keukenkastje. Ze zijn lang houdbaar. Dat kwam goed uit. Vanwege de dagen van bunkeren die achter ons liggen wilde ik een voedzame maar vooral gezonde en magere maaltijd maken. Marokkaanse linzensoep dus.
Even tussendoor een weetje: linzen zijn peulvruchten en geen groente. Het zijn de zaden van de vlinderbloem. Ze zijn er in de kleuren wit, bruin, rood, geel, oranje en bruin wit gespikkeld. Er zit niet zoveel verschil in smaak. De donkere zijn wel wat harde. Rijk aan vezels, proteïne, vitamines, ijzer en koper. In tegenstelling tot andere peulvruchten hoeven linzen niet voorgeweekt te worden.
Genoeg reden om er dus iets lekkers van te maken, een Marokkaanse linzensoep, en weer wat anders dan erwtensoep of bruine bonensoep. Marokkaans vanwege de specerijen; kaneel, komijn en koriander. Nu ben ik niet zo’n grote fan van koriander maar in dit soepje is het heerlijk. Probeer maar!
Nodig voor Marokkaanse linzensoep
- 3 el olijfolie
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el gemalen komijn
- ½ el gemalen koriander
- 2 tl ras el hanout
- 280 g rode linzen
- 400 g blokjes tomaat uit blik
- 1,2 l kippenbouillon of water voor de vegetariërs onder ons
- zout en peper
Zo maak je de heerlijke linzensoep
- Verhit olie in een pan en fruit de ui en bleekselderij zacht en glazig
- Voeg de knoflook en de specerijen toe en bak 1 minuutje mee
- Dan de overige ingrediënten voor de linzensoep erbij, behalve de koriander
- Breng de soep aan de kook en laat een half uurtje pruttelen, in ieder geval tot de linzen uit elkaar vallen
- Breng op smaak met peper en zout.
- Je mag de soep pureren zoals ik heb gedaan maar dat hoeft niet
- Lekker met verse koriander