Oktober is de maand van de kweeperen en de vijgen. Dat betekent dat ik voor het eerst van mijn leven door buren en dorpsgenoten wordt voorzien van al dit lekkers. Geweldig en daar geniet ik intens van! Kilo’s kweeperen en vijgen zijn bij mij in de keuken beland.
Kweeperen
Kweeperen heb ik ooit al eens bereid als toetje. Dat is jaren terug een keer met Kerstmis gebeurd en dat deed ik met vanille, steranijs en kaneel. Kweeperen zijn knetterhard en hebben de vorm van een appel. Vroeger heetten ze ook queeappelen. Het is de enige vrucht die je niet rauw kunt eten. Ik besloot er kweeperen op siroop van te maken. Zo, en dat is lékker! Ik maakte van een volgende levering jam van. En ja, er gaan kilo’s suiker in maar ja. Het recept van de kweeperensiroop is een mengeling van 2 recepten die ik vond.
Vijgen
Vijgen in port zijn superlekker en ook met walnoten in een salade zijn ze geen straf om te eten. In Italië word je bedolven onder de vijgen in deze periode van het jaar. Bij ons is dat stukken minder maar deze delicate vruchten zijn wel te koop in een goede speciaalzaak. Vijgen op siroop in een mooie glazen pot zijn ook prachtig als een cadeautje. Zeker ook met de naderende Kerst. Ik maakte vijgen in rumsiroop uit een boek van Nigella Lawson. Na 6 weken op een koele en donkere plek zijn ze op zijn best maar niet langer dan 6 maanden bewaren.
Kweeperensiroop
- 1 kilo kweeperen
- 250 gram suiker
- 150 ml witte wijn
- 1/2 citroen
- 1 vanillestokje
- 1 steranijs
- 1 kaneelstokje
- 6 kruidnagels
- 300 ml water
- 1 glazen pot van 1 liter
Zo maak je kweeperensiroop
- Steriliseer een grote glazen weckpot door hem in een grote pan met kokend water een kwartiertje uit te koken. Haal hem uit de pan en laat op zijn kop drogen op keukenpapier.
- Boen de donslaag van de kweeperen en was ze goed
- Schil de kweeperen, verwijder de klokhuizen en snijd de peren in gelijke stukken. Gooi de schillen en klokhuizen niet weg want die gaan we meekoken. De schillen bevatten veel pectine wat er voor zorgt dat de siroop wat dikker wordt
- Pers de citroen uit en rasp de schil
- Snijd het vanillestokje open
- Doe alles in een grote pan. Ik hang er altijd een zeeft in met de klokhuizen en de schillen want dan hoef je straks de peren er niet uit te vissen
- Kook alles zachtjes tot de peren gaar zijn. Dat verschilt nog weleens per peer. Sommige stukken zullen eerder gaar zijn en wat uit elkaar vallen. De smaak is niet minder maar het ziet er niet zo mooi uit.
- Schep de peren in de glazen pot en zeef de siroop. Doe voor extra smaak de steranijs en het vanillestokje in de pot en vul tot de rand met siroop
- Doe de pot dicht en zet hem op zijn kop. Draai na 5 minuten weer om.
- Je kunt hem zeker een jaar bewaren op een donkere plek, mits je hem openmaakt natuurlijk
Heerlijk door de yoghurt, bij vanille ijs of gewoon zo.
Kweeperenjam
- 1,2 kilo kweeperen
- 1 liter water
- 1 kilo suiker, ja écht!
- sap van citroen
- 6 glazen jampotjes
Kweeperenjam maken
- Steriliseer jampotten door ze in een grote pan met kokend water een kwartiertje uit te koken. Haal ze uit de pan en laat op zijn kop drogen op keukenpapier.
- Boen de donslaag van de kweeperen en was ze goed
- Snijd de kweeperen met schil in de lengte 2x doormidden en verwijder de klokhuizen. Gooi de klokhuizen weg
- Gebruik een keukenmachine op de kweeperen fijn te snijden
- Doe ze in een pan met het water en citroensap en laat 10 minuten koken.
- Nu voeg je suiker toe en laat je alles koken tot ze mooi rood zijn geworden en alles een stevige massa is. Dat kan tot 60 minuten duren.
- Vul de potten tot de rand met de jam, doe de deksel erop en zet ze 5 minuten op zijn kop.
Vijgen in rumsiroop
- 1 kilo vijgen
- 500 gram suiker
- 500 ml water
- 7 eetlepels witte rum
- 1 grote glazen pot met inhoud van 1 liter
Vijgen in rumsiroop maken
- Was de vijgen voorzichtig en dep droog met keukenpapier of theedoek
- Breng suiker en water aan de kook en laat heel zachtjes 15 minuten koken
- Haal de pan van het vuur en voeg 5 eetlepels rum toe
- Doe de vijgen voorzichtig in de pan en zet terug op het vuur. Laat heel zacht 1 1/2 uur koken met het deksel schuin op de pan
- Schep de vijgen uit de pan in de glazen pot
- Laat de siroop nog 10 minuten inkoken en voeg 2 eetlepels rum toe
- Schenk de siroop op de vijgen tot ze helemaal onder staan
- Sluit de pot en keer om
- Na 3 tot 4 maanden zijn ze op zijn lekkerst. Bewaar maximaal 6 maanden