Net als de plaattaart is ook deze ovenschotel met krieltjes en groenten uit de oven een ideaal recept om restjes uit de groentelade van de koelkast weg te werken.
Ik gebruikte ongeschilde krieltjes die ik eerste kookte maar je kunt voor een nog sneller resultaat natuurlijk ook voorgekookte krieltjes uit de supermarkt gebruiken. Liever niet want de smaak van de ongeschilde exemplaren is vele malen beter.
Nodig voor krieltjes met groenten uit de oven
4 personen – bereidingstijd 20 – 25 minuten in de oven
- 400 gram krieltjes
- 1/2 courgette
- 1/2 aubergine
- 1/2 winterwortel
- 1 teen knoflook
- 1/2dunne prei
- 1/2 paprika
- 1 rode ui
- 150 gram blokjes rookvlees of spekjes
- klein bekertje crème fraîche
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- peper en zout
- handje geraspte belegen kaas
- 1 groentebouillonblokje
Zo maak je de krieltjes ovenschotel
- Verwarm de oven voor op 200ºC
- Was de ongeschilde krieltjes en kook ze gaar
- Snijd alle groenten in kleine stukjes en de prei in ringen
- Bak alle groenten beetgaar in een grote (gietijzeren) pan en voeg tijdens het bakken de kruiden toe. Verkruimel ook het bouillonblokje over de groenten en zout en peper
- Bak ondertussen in een koekenpan de rookvleesblokjes in olijfolie
- Giet de krieltjes af en voeg met de rookvleesblokjes toe aan de groenten
- Meng er de crème fraîche door en schep alles in een ovenschaal
- Strooi er een handje geraspte kaas over en plaats 20-25 minuten in de oven