Blancheren is een voorbereidingstechniek waarbij bijvoorbeeld groenten een paar minuten worden gekookt om ze stevig en knapperig te houden. Groenten garen zonder kleurverlies en bij koolsoorten verdwijnt de bittere smaak. Voor je groenten invriest moet je ze kort blancheren. Waarom? Omdat dan dan enzymwerking stoppen die kwaliteitsverlies tegengaat. Denk aan vitamine C. Blancheren doe je zonder deksel op de pan zodat het koolzuurgas kan ontsnappen.
Kleur
Blancheren doe je in 10 keer zoveel water als het te blancheren product. Een kilo boontjes bijvoorbeeld in 10 liter water geblancheerd. Dat is dat het water niet teveel afkoelt als je de boontjes toevoegt en het dus weer snel kookt. Als je groenten uit het water schept dan garen ze nog wat na maar als je ze in een bak met ijswater doet dan stopt het proces. De smaak- kleur- en voedingstoffen houd je dan.
Schil
Tomaten, amandelen en tuinbonen blancheer je om een andere reden; de schil moet makkelijk los komen. Blancheren kun je ook doen om te reinigen; bijvoorbeeld beenderen waar nog bloed aan zit en die je wilt gebruiken voor fond.
Friet blancheren
Het voorbakken van friet wordt ook blancheren genoemd maar ook het kloppen van eidooiers en suiker tot het wit en schuimig wordt.