Maandelijks valt Foodies Magazine bij mij in de brievenbus. Elke maand heerlijke recepten en mooie foto’s. Aangezien het nu kersentijd is viel mijn mond open bij het zien van de kersentaart. Kilo’s overheerlijke zoete, zwarte kersen zijn er bij ons al doorheen gegaan dus een mooi excuus om er ook een keer een kersentaart van te maken. Eerst maak je een beslag voor het biscuitdeeg en daar zit cacao doorheen. Daarna maak je de botercreme. En dat is nog wel een dingetje. Soms schift ie als de ingrediënten niet dezelfde temperatuur hebben of als je er fruitsap doorheen doet. In dit geval doe je wat kersensiroop erdoor en bij mij ging ie dus schiften. Maar geen nood. Als je de beslagkom in warm water zet en dan vervolgens goed door klopt dan wordt het weer een creme. Ik vind hem goed gelukt!
Nodig voor kersentaart
12 stukken – bereidingstijd 1 1/2 uur
- 6 eieren (kamertemperatuur)
- 200 gram suiker
- 150 gram bloem
- 30 gram cacaopoeder
- zout
- 250 gram zachte boter
- 1 blikje amarena kersen 400 gram (dat zegt het recept uit Foodies maar ik gebruik ook verse kersen)
- 4 eiwitten
- 175 gram fijne kristalsuiker
- 250 gram verse kersen, of meer :-)
- 100 gram chocolade
- 100 gram poedersuiker
- 75 ml slagroom
- 2 springvormen van 18 cm doorsnede
Zo maak je de kersentaart
- Verwarm de oven voor op 200º C (hetelucht 175)
- Splits de eieren. Klop de eidooiers met 150 gram suiker schuimig en klop de eiwitten met 50 gram suiker stijf
- Meng eerst de helft van de stijve eiwitten met het eidooiermengsel en daarna de andere helft er luchtig doorheen spatelen
- Voor door een zeef de bloem en de cacao er doorheen met een snufje zout
- Schep het mengsel in de 2 beboterde springvormen en bak het biscuitdeeg 15-25 minuten
- Laat 5 minuten afkoelen en laat helemaal afkoelen op een rooster
- Laat de amarena kersen uitlekken en hak deze kersen fijn
- Klop voor de botercreme de 4 eiwitten stijf met de suiker en voeg beetje bij beetje de boter toe. Laat 10 minuten op de laagste stand van je keukenmachine mengen. Voeg daarna 3 eetlepels kersensiroop te en een snufje zout. Meng heel kort. Als de creme gaat schiften zet dan de kom in warm water en meng goed.
- Halveer de biscuit en smeer 3 helften in met botercreme en de gehakte kersen
- Stapel op elkaar en bedek met de 4e helft
- Smeer de taart rondom in met botercreme en plaats even in de koelkast
- Verwarm voor de fondant de chocolade au-bain-marie in een schaal boven een pannetje met kokend water. Roer goed tot de chocolade is gesmolten en haal de schaal van de pan
- Roer de poedersuiker en de slagroom erdoor en meng goed.
- Haal de taart uit de koelkast en schenk de chocolade er overheen. Hij mag best naar beneden druipen.
Tip: Heb je geen 2 springvormen van 18? Ik maakte en bakte het beslag 2 x en in een vorm met een doorsnede van 24 cm