Oorspronkelijk komt de kaasfondue uit de Zwitserse Alpen. In het Franstalige deel van Zwitserland wordt voornamelijk Gruyère gebruikt, in het Duitstalige deel vooral Emmentaler. Wij Nederlanders gebruiken Emmentaler én Gruyère gemengd. De kaas smelt je in witte wijn. Lekker vers stokbrood doop je in de vloeibare kaas maar je kunt bijvoorbeeld ook blokjes ham, broccoli- of bloemkoolroosjes er in dopen. Ik doop er alleen maar stokbrood in en eet er een salade bij. Het is niet per definitie zo dat als je van kaas houdt je ook gesmolten kaas lekker vindt. Sommige mensen vinden het stinken en vinden die vloeibare substantie niet prettig aanvoelen in hun mond.
Van alle fonduesoorten vind ik de kaasfondue toch wel de lekkerste. Maar ja daar heb je ook heel veel varianten in. Ik houd het bij Emmentaler én Gruyère. Een kaasfonduepan heb ik niet maar ik smelt de kaas altijd in een steelpan en schenk het later over in een universele fonduepan. Kaasfonduen doe je in de koudere jaargetijden. Lekker warm binnen en met z’n allen om die pan en een goed glas witte wijn of bier en het liefst een knapperend haardvuurtje. Dat laatste heb ik helaas niet maar misschien ooit….
O ja, koop alsjeblieft niet die kaasfondue rotzooi uit een pakje. Waarom zou je??!! Smelt gewoon wat kaas en je bent net zo snel klaar en bovendien is het kaas en geen poeder.
Nodig voor de kaasfondue
- 2 dl witte wijn
- 1 teentje knoflook
- 200 gram Emmentaler
- 200 gram Gruyère
- Versgemalen peper
- Versgemalen nootmuskaat
- Vers stokbrood
Zo maak je de kaasfondue
- Rasp de kazen
- Breng de wijn in een pan aan de kook
- Voeg de kaas toe aan de kokende wijn
- Blijf roeren en voeg een uitgeperst teentje knoflook toe
- Breng op smaak met versgemalen peper en nootmuskaat (zout voor de liefhebber maar is niet nodig)
- Eventueel verdikken met maïzenapapje indien nodig.
Lekker met een frisse wortelsalade of een salade met geitenkaas en walnoten