Koek, gebak en zoet

Haverkoekjes

Soms geeft iemand weleens iets gratis weg. Ken je die lokale Facebookpagina’s waar bewoners hun spullen gratis of te koop aanbieden?

Deze keer zag in 2 kookboekjes die iemand via de Postcodeloterij had ontvangen maar er waarschijnlijk niets mee doet. Aangezien ik op de fiets kon stappen om ze op te halen was dat zo gepiept. Een van Yvette van Boven en de andere van Yotam Ottolenghi. Ik heb er ook nog gedroogde cranberry’s in gedaan. Ook zouden er bran flakes in moeten maar dat heb ik overgeslagen en gewoon iets meer havervlokken gebruikt. Zo gemaakt en overheerlijk, echt waar!! Een lekker knapperig korstje en een beetje zacht van binnen. En lekker dat het ruikt in de keuken. Ik zeg, maken!

Haverkoekjes

Nodig voor haverkoekjes

22 koekjes – bereidingstijd 30 minuten

  • 150 gram havervlokken
  • 90 gram gedroogde kokos
  • 185 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 40 gram lichte basterdsuiker
  • 100 gram rozijnen
  • 50 gram gedroogde cranberry’s
  • 1 theelepel rasp van een citroenschil
  • 185 gram boter
  • 60 gram honing
  • 30 ml water
  • 1 theelepel bakingsoda, of zuiveringszout

Haverkoekjes maken

  • Verhit de oven op 150º C
  • Beboter 2 grote bakplaten en zet opzij
  • Meng alle droge ingrediënten in een grote diepe kom en zet opzij
  • Verwarm in een pannetje de boter, honing en water op een laag vuur tot de boter is gesmolten
  • Haal van het vuur en roer de bakingsoda er snel door. Het gaat nu schuimen en wordt licht
  • Giet het botermengsel bij de droge ingrediënten en meng alles goed met een houten lepel
  • Kneed er met de handen 22 balletjes van ter grote van een pingpongbal. Ze moeten 40 gram wegen. Dan haal je er precies 22 koekjes uit
  • Leg op de bakplaat maar laat er ruimte tussen want ze lopen nog uit in de oven
  • Bak 18-20 minuten
  • De koekjes zijn van buiten krokant en binnenin zijn ze stevig
Haverkoekjes met honing

Dit vind je misschien ook leuk...