Griesmeelpudding is iets wat je vroeger at bij je opa en oma. Komt het bekend voor? Tegenwoordig kopen we het kant en klaar in de supermarkt en dat is eigenlijk best jammer. Zelf griesmeelpudding maken is nostalgie en lekker met van die rode bessensaus. Gebruik een mooie vorm! Ik gebruikte de Zeeuwse knop die ik pas kocht in Zeeland.
Wat is griesmeel eigenlijk?
Tijdens het bereiden van deze griesmeelpudding vroeg ik m af wat griesmeel eigenlijk is en waarom het zo heet. Griesmeel is niks anders dan grof gemalen tarwe, mais, rijst of spelt. In Nederland is de griesmeel van tarwe gemaakt. Na het malen wordt detarwe gereinigd om de zemelen eruit te halen. Er blijven dan witte korrels over waar je pudding of pap van kunt koken.
In de middeleeuwen bestond er een woord voor grofgemalen: gruus. Later is het gries geworden.
Nodig voor griesmeelpudding
- 1 vanillestokje
- 1 kaneelstokje
- 750 ml melk
- 75 gram rietsuiker
- 80 gram (tarwe) griesmeel
Zo maak je zelf griesmeelpudding
- Snijd het vanillestokje doormidden en haal het merg eruit
- Breng de melk langzaam aan de kook met het kaneelstokje, vanillemerg en stokje en de suiker
- Haal het kaneelstokje en het vanillestokje uit de melk
- Voeg al roerend het griesmeel aan de warme melk toe
- Breng opnieuw aan de kook en laat 3 minuten pruttelen tot een dikke pap
- Spoel een vorm af met water maar droog deze niet af
- Vul de vorm met de pudding en laat afgedekt onder huishoudfolie afkoelen
- Zet minstens 3 uur in de koelkast
- Stort de pudding uit op een bord en maak er een lekkere rode vruchtensaus bij.