Een gevulde koek is een typisch Nederlands baksel. Het is gemaakt van boterdeeg en wordt gevuld met amandelspijs. In Noord-Holland en Noord-Brabant wordt de gevulde koek ook wel vulkoek genoemd. In Zuid-Nederland heet ie gevuld heertje of gevulde herenkoek. In Amsterdam heb je dan weer de kano’s. Niet rond dus maar in de vorm van een kano. Goedkope gevulde koeken hebben geen amandelspijs maar banketbakkersspijs. Dat is suiker, peulvruchten en abrikozenpitten. Je ziet dat ook vaak terug in goedkope feeststollen.
Als je eenmaal zelf gevulde koeken hebt gemaakt dan wil je niet anders meer. Zo lekker bij een kopje thee of gewoon zo tussendoor. Je moet natuurlijk wel van amandelspijs houden. Amandelspijs zelf maken is het lekkerst maar ook die kant en klare is best te doen. Ik maak de spijs natuurlijk zelf.
Nodig voor 6 gevulde koeken
- 250 gram bloem
- 150 gram boter
- 100 gram witte basterdsuiker
- 2 eieren
- zout
- kaneel of koekkruiden (naar smaak, hoeft niet)
- 200 gram amandelspijs of als je het zelf maakt:
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram suiker
- 1 ei
Zelf gevulde koeken maken
- Meng bloem, boter, suiker, zout en 1 ei tot een goed gemengd deeg
- Verpak in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast
- Verwarm de oven op 160º C
- Rol het deeg uit tot een grote lap van 1/2 cm dik
- Steek met een ronde deegsteker 12 rondjes uit
- Verdeel de amandelspijs op 6 deegrondjes
- Smeer het nog zichtbare deeg in met een losgeklopt ei
- Leg de andere 6 deegrondjes er bovenop
- Druk met een vork of zoals ik heb gedaan een pastaroller de helften op elkaar
- Leg er wat amandelen of amandelschaafsel op en smeer in met ei
- Bak 30 minuten goudbruin in de oven