Najaars geuren van stoofpeertjes, suddervlees en speculaas vullen mijn keuken. De winterperiode heeft ook wel wat gezelligs. Kaarsjes aan, muziekje op en natuurlijk lekker eten. Helaas ontbreekt de open haard in ons huis maar ja, je kunt niet alles hebben. Gevuld speculaas is deze periode wel mijn favoriet maar ik maak het niet al te vaak want de calorieën overheersen wel in deze lekkere koek. Het recept is van 24 Kitchen en is voor 15 personen. Vond ik wat veel dus heb ik bijna alle ingrediënten gehalveerd.
Speculaas
- 125 g boter
- 150 g licht bruine basterdsuiker
- 10 g speculaaspoeder
- 25 g melk
- 250 g bloem
Deeg maken
- 125 g amandelschaafsel
- 125 g suiker
- 1 eiwit
- 1 ei
- bloem
Speculaas maken
- Maak het deeg door alle ingrediënten voor de speculaas met elkaar te mengen
- Kneed het geheel tot een soepel deeg, druk plat en laat het deeg ingepakt in plasticfolie opstijven in de koelkast
Amandelspijs maken
- Het amandelschaafsel fijnmalen met de suiker in een keukenmachine
- Voeg het eiwit toe
- Kneed alles goed door tot het smeuïg is
- Laat het in plasticfolie ingepakt een kwartier rusten in de koelkast
Gevuld speculaas maken
- Verwarm de oven op 175º C
- Rol het spijs tot een dikke rol
- Rol het deeg uit tot een grote lap
- Leg het spijs op het deeg en rol het op
- Snijd het overlappende deel bij en smeer in met ei
- Rol het deeg op dat de naad naar beneden ligt en druk goed aan.
- Smeer de bovenkant in met ei.
- Bak op bakpapier 45 minuten in de oven.
Bron: 24 Kitchen