Tja en dan heb je een meter knoflook in huis…..20 bollen aan een lang vlecht. Hij hangt aan de muur bij mij in de keuken. Leuk maar ik moet er toch eens iets mee doen.
Recepten met heel veel knoflook
Gekarameliseerde knoflooktaartjes heb ik al gemaakt. Daar gingen 2 hele bollen in en in de gepofte knoflooksoep die ik nu voor je heb gaan , schrik niet, 6 hele bollen in! Klinkt misschien voor sommigen erger dan het is maar het valt best mee, geloof me. Doordat de knoflook gepoft is worden de teentjes heerlijk zacht zoet en zijn na het poffen gewoon leeg te knijpen. Knoflook roosteren kan ook. De knoflooksoep wordt lekker gekruid met tijm en romig gemaakt met (slag)room.
“Eten we iets met knoflook?”
Knoflook pof je in de oven, ongeveer een uur, bestrooid met zeezout en olijfolie en verpakt in aluminumfolie. Het hele huis ruikt naar vakantie. Als de deurbel gaat en ik doe open is meteen de opmerking van mijn gasten; “Eten we iets met knoflook?”. Ik ruik het dan al lang niet meer……De 6 bollen in de oven zijn goed verpakt maar de lucht komt er toch op een of andere manier uit. Nou ja, in knoflooksoep hoort ook knoflook zal ik maar zeggen.
Verrassend lekkere gepofte knoflooksoep
De soep smaakt subtiel naar knoflook en niet zoals je misschien zou zeggen enorm naar knoflook. De bekende smaak is aanwezig maar de soep is ook zoetig. Ik heb geen idee of ik de volgende dag naar knoflook rook maar dat hoor ik vast wel van mijn collega’s……
Nodig voor de soep
4 personen – bereidingstijd totaal 80 minuten
- 6 bollen knoflook
- 1 liter groentebouillon (warm)
- tijm
- 150 ml (slag)room
- 1/2 citroen
- peper
- grof zeezout
- peper
- olijfolie
- citroen
Zo maak je de soep
- Warm de oven voor op 200º C
- Haal alleen de losse vellen van de knoflookbollen en snijd de bovenkant er vanaf
- Leg elke bol op een stuk aluminiumfolie en bestrooi met grof zeetzout en sprenkel er wat olijfolie overheen
- Vouw het folie dicht en plaats de ingepakte bollen op een bakplaat of ovensschaal
- Pof de knoflookbollen in de oven
- Na 45-60 minuten haal je ze uit de oven en laat iets afkoelen zodat je ze vast kunt pakken zonder je vingers te verbranden :-)
- Knijp de bollen uit, dit gaat echt heel makkelijk, in een kookpan en voeg de warme bouillon toe
- Roer met een garde de knoflook door de bouillon en leg er een takje tijm in
- Laat de tijm 10 minuutjes zachtjes meekoken en haal het stokje er dan uit. De blaadjes zijn losgelaten.
- Meng in een kommetje de (slag)room met een paar lepels hete soep en voeg het dan bij de rest van de soep
- Proef en breng op smaak met vers citroensap en eventueel nog extra witte peper en zout.
- Dien op met een takje tijm en een paar druppels olijfolie
Een toprecept! Ik maakte de soep ‘s avonds op de slagroom na en maakte hem de volgende dag pas af. Ik weet niet of het invloed had maar het kan zijn de smaak nog intenser werd.
Bron: Francescakookt