Als je in Engeland bent dan kun je zoals in zoveel steden niet om de take away fastfoods heen. Op elke hoek van de straat vind je wel een Fish & Chips shop. Het hoort bij de Britten net als de High Tea. Vergelijk alleen de friet niet met die we in Nederland kennen want in Engeland zijn het van die slappe stengels. Vind ik persoonlijk niet zo lekker maar het hoort daar en op een of andere manier is het dan wel lekker. Ook heeft de vis niet het jasje dat je hier om een lekkerbekje ziet. Nee, deze is veel knapperig en dat komt door het bier in het beslag. Ik kan alleen niet wennen aan de azijn die men rijkelijk over de friet schenkt. Geef mij maar mayonaise, maar dat is weer Hollands. Je moet er wel nadrukkelijk om vragen. Ooit heb ik gehoord dat de Fish & Chips door Italiaanse migranten is geintroduceerd omdat zij in de winter geen ambachtelijk Italiaans ijs konden verkopen in Engeland. Traditioneel werd het in een krant geserveerd. Ik heb dat helaas nergens meer gezien. Tegenwoordig krijg je het in zo’n plastic piepschuim warmhoudbakje dat piept of wit papier. Natuurlijk eet je het in een restaurant of pub gewoon van een bord. Ik maak de Fish nu zonder de Chips maar met een ander typisch Engels gerechtje, Roast potatoes. Ook lekker! Ik moet bekennen dat het supergoed gelukt is en geweldig smaakt, daar was geen twijfel over in huize Angeli Kookt.
Dit heb je nodig voor 4 personen
Bereidingstijd circa 20 minuten
- 1 flesje pils, geen ander bier anders lukt het niet
- 3 koppen bloem
- 1/2 zakje bakpoeder
- zout
- 1 theelepel cayennepeper
- 2 theelepels paprikapoeder
- 4 stukken schelvis, kabeljauw of een andere stevige witvis
- Zonnebloemolie of archideolie
Zo maak je de Fish without the Chips
- Maak een beslag van de ingrediënten, zonder de vis natuurlijk, en laat even staan
- Verhit een pan met de (frituur)olie tot 180ºC
- Wentel de vis door het beslag en laat het wat uitlekken
- Bak de vis per 2 goudbruin in ongeveer 4 -5 minuten
- Wikkel in een krant en serveer met plakjes citroen en wat peterselie
Lekker met frietjes of English roast potatoes