Wat doe je? Het is weekend en je bent met boodschappen doen vergeten iets lekker voor bij de koffie mee te nemen. Hier thuis wordt er niet meer van opgekeken dat er dan iets home made wordt gebakken. Appeltaart is een van mijn favoriete taarten, dus appeltaart! Eerder maakte ik appelkruimeltaart van de bakplaat, omgekeerde appeltaart, tarte tatin en nu een Franse appeltaart. Appeltaarten zijn favoriet. De appelkruimeltaart van de bakplaat is het meest bezochte recept op mijn blog! Gisteren reed ik door de Betuwe en daar is natuurlijk een overvloed aan fruit. Daar moet ik altijd even stoppen bij een fruitteler. Hij had een echt Maas en Waal appeltje. Stevig, zoet en iets langer houdbaar op de fruitschaal.
Appeltaart op z’n Frans
Een weer-eens-want-anders-appeltaart is de Franse appeltaart. Een open taart met een bodem van korstdeeg, appelcompote en halve maantjes appelschijfje dakpansgewijs gelegd, die je heerlijk aan staren. Bij deze taart kun je er niet omheen, daar zitten appels in. Jammie. Het basiskorstdeeg is zelfgemaakt en de tip van de dag is; maak meerdere porties en stop het in de vriezer. Handig als je vaker een taart maakt.
Nodig voor Franse appeltaart
- Taartdeeg
- 250 gram bloem
- 125 gram koude boter
- 2 eetlepels suiker
- 1 ei, los geklopt
- snufje zout
- 1 1/2 kilo friszure appels
- 1/2 citroen
- 50 gram suiker + 1 eetlepel
- boter en bloem om de vorm in te vetten
- 3 eetlepels gesmolten boter
- 2 eetlepels abrikozenjam
Franse appeltaart maken
- Taartbodem maken. Zeef de bloem in een kom en doe er de suiker, snufje zout en de koude boter in blokjes bij
- Verkruimel het deeg tussen je vingers en voeg het los geklopte ei erbij.
- Kneed snel tot een bal en laat 30-60 minuten in de koelkast rusten
- Appelcompote maken. Schil 900 gram van de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine blokjes
- Verwarm de appelblokjes samen met de suiker, rasp en sap van 1/2 citroen en 2 eetlepels water in een pan tot een compote. Leg het deksel er half op en na een kwartiertje heb je appelcompote. Zijn de stukjes appel gaar maar nog heel? Stamp ze dan iets fijn met een pureestamper. Laat de compote afkoelen
- De appeltaart opbouwen. Verwarm de oven op 180º C
- Vet een taartvorm, liefst met losse bodem, in met boter en bestrooi lichtjes met bloem
- Verdeel het deeg over de vorm en vul met de afgekoelde appelcompote
- Snijd de resterende appels in vieren, verwijder het klokhuis en schil de appelkwarten. Snijd in dunne plakjes
- Leg de plakjes dakpansgewijs eerst aan de buitenring helemaal rond
- Daarna leg je de partjes in tegenovergestelde richting in de binnenring
- Kwast in met gesmolten boter en strooi er 1 eetlepel suiker over
- Zet de taart 45 minuten in de oven tot de partjes mooi gekleurd zijn
- Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en kwast de nog warm taart in om een mooie glans te krijgen.