Chocolade en koffie is een hemelse combinatie. Tijdens het maken van het deeg voor de espressocakejes is het al moeilijk om niet met je vinger die hele beslagkom leeg te scheppen. Om een goede koffiesmaak te krijgen zijn die instant koffiepoedertjes best wel ideaal. Aangezien we in huize Angeli Kookt maar met tweeën zijn is het geen enkel probleem om toch de 12 espressocakejes met chocolade- koffieglazuur op te krijgen. Ik kon er natuurlijk wel wat minder maken maar ach waarom ook niet gewoon 12, ben nou toch bezig. Meestal gebruik ik repen chocolade maar laatst was ik bij de levensmiddelengroothandel en toen heb ik toch maar eens een grote zak couverture chocolade meegenomen. Handig want dan hoef je de repen niet te breken en het smelten gaat ook lekker snel.
Nodig voor espressocakejes
- 125 gram zachte boter
- 125 gram donkere basterdsuiker
- 2 grote eieren
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 eetlepel cacao
- 1 eetlepel oplos-espresso
- 50 gram pure chocolade, gesmolten
- 1-2 eetlepels melk
- Voor het glazuur:
- 300 gram pure chocolade
- 50 gram boter
- 2 theelepels oplos-espresso
- Papieren muffinbakjes
Zo maak je de espressocakejes
- Verwarm de oven op 200º C
- Mix de boter en de suiker en meng de eieren er doorheen
- Voeg het meel, koffie en cacao toe en meng tot een glad beslag
- Meng de gesmolten chocolade door het beslag
- Schenk het beslag in de muffin vormpjes en bak 15 minuten in de oven
- Laat de cakejes buiten de oven afkoelen
- Maak intussen het glazuur door de chocolade, koffie en boter au-bain-marie te smelten en klop alles goed door elkaar
- Smeer de glazuur op de cakejes en versier eventueel met een koffieboon, kers of wat je lekker vindt. Voor een glad effect kun je ook de bovenkant van de cakejes recht afsnijden. Ik heb dat niet gedaan.