Eierkoeken zijn altijd favoriet. Even iets lekkers tussendoor en makkelijk mee te nemen voor onderweg, school of werk. Sommige mensen doen er boter en hagelslag op, anderen kaas of gewoon niks. Ze zijn zo makkelijk te maken dat ze eerder klaar zijn dan dat je even op en neer naar de bakker gaat om ze te halen. Tenzij je naast de bakker woont natuurlijk.
Deze zijn superlekker en er zit niet zoals bij supermarkteierkoeken ammoniumcarbonaat in. Bij verhitting ontleedt ammoniumcarbonaat in de gassen ammoniak, koolstofdioxide en waterdamp. De gassen moeten het koekdeeg luchtig maken. En dat ruik je dus, ammoniak. Ik ben van mening dat het niet nodig is. Die van mij hebben dat stofje niet en zijn super luchtig.
Nodig voor 4 grote of 6 kleine eierkoeken
- 100 gram bloem
- 2 eieren
- 75 – 100 gram suiker (100 gram als je van zoet houdt)
- 1 theelepel bakpoeder
- theelepeltje sinaasappelrasp
- krentjes (niet persé)
Zo maak je eierkoeken
- Verwarm de oven op 180º C
- Klop de eieren met de suiker in ongeveer 5 minuten romig. Belangrijk voor luchtige eierkoeken.
- Spatel de bloem, zout, sinaasappelrasp en bakpoeder door het romige eimengsel
- Schep 4-6 hoopjes van het deeg op een met bakpapier bekleede bakplaat
- Leg er eventueel wat krentjes op
- Bak de eierkoeken 10 minuten en laat afkoelen op een rooster
Voeg kaneel of krentjes toe voor de variatie
Deze eierkoeken blijven zo’n 3 dagen vers.