Winkelend bij de groothandel wil zeggen dat je met de hele auto vol geladen thuis komt met veel lekkers en vooral groot verpakkingen. Haantjes, konijnenbouten en eendenborst om over verschillende groentes en wijnen en olijven maar te zwijgen. Is niet erg want gelukkig hebben we een vriezer. Eendenborstfilet eten we graag. Zo smaakvol en lekker met een zoet sausje of vruchten. Maar ook met walnoten en gember is het een goede combi. Nu maak ik eendenborstfilet met pruimen in sherrysaus. Port kan ook maar ik heb onlangs een best wel erg dure port gekocht en dat vond ik een beetje zonde om meteen een halve fles te gebruiken. Gelukkig is PX Sherry een heel goed alternatief. Een 10 jaar oude stroperige sherry, heerlijk zoet. Een goede combinatie met eendenborst. Groente erbij? Ik kies hier voor wortel-bleekselderijpuree en zoete aardappelkroketjes.
Nodig voor eendenborstfilet met pruimen in sherrysaus
4 personen – bereidingstijd 15 minuten (wachttijd een paar uur, liefst een nacht)
- 2 eendenborstfilets
- 250 ml sherry of port
- 250 gram gedroogde pruimen
- Takje tijm
- 100 gram koude boter, in blokjes
- Peper en zout
Zo maak je eendenborst met pruimen in sherrysaus
- Laat de pruimen een paar uur in de sherry of port wellen, liefst een nacht
- Snijd de vetlaag van de eendenborstfilets kruislings in en bak zonder boter of olie eerst op de vetkant, 8 minuten in een gloeiend hete pan. Draai de filets om en bak nog een paar minuten
- Breng op smaak met zout en peper
- Haal de eendenborst uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie
- Ondertussen schep je de pruimen uit de sherry en kook je de sherry op een hoog vuur in met een takje tijm
- Voeg stap voor stap de boter toe tot het helemaal gesmolten is
- Schap de pruimen terug in de saus om ze even op te warmen
- Doe het het resterende vet en vocht van de eendenborst bij de saus
- Snijd de eendenborst schuin in plakjes en serveer met de pruimen en de saus
Lekker met zoete aardappelkroketjes en wortel-bleekselderijpuree. Kook voor de puree 1 winterwortel in plakjes en 1 stronk bleekselderij samen met een gesneden ui gaar. Pureer met een klontje boter en breng op smaak met peper en zout. Smakelijk!