Vrijdagavond. Op het laatste moment een etentje organiseren voor 2 dagen later, geeft voor sommige mensen stress maar voor mij niet. Ik ben best geordend en houd bij wie wanneer bij ons heeft gegeten en wat ik toen gekookt heb. Best handig dus ik had snel beslist dat het dit keer een hoofdgerecht met vis ging worden. Het recept dat ik vond in een tijdschrift Kerstspecials 2012 was Gelakte snoekbaars met rieslingsaus en bieslook.
Zaterdag. Op de bonnefooi op zoek gaan naar snoekbaars is geen goed idee. Bij 3 visspeciaalzaken en op de markt dus niet écht te krijgen. Moet besteld worden omdat het een vrij duur visje is. Maakt mij niet uit, maar ja niet op voorraad dus. Aangezien het etentje de volgende dag was moest ik dus een plan B bedenken. Nou, dan maar een dorade; dat is ook een lekker visje. Geen idee hoe het ging uitpakken met de rest van het recept maar dat moest goed komen. En dat is heel goed gegaan. Vis op dezelfde manier bereiden, doperwten toegevoegd en een zoete aardappelpuree. Dat is ook mooi voor de kleurnuance. Door de vis af te lakken met appelstroop krijg je een lekker zoet effect. Heerlijk! Tijdens het eten was ik bijna vergeten de saus erbij te serveren maar eerlijk gezegd heb ik die helemaal niet gemist. Anyway, van het oorspronkelijke recept is gewoon weinig over :-)
Nodig voor de dorade met groenten
4 personen
- 4 groene asperges
- 2 stengels bleekselderij
- 200 gram verse doperwten
- 80 gram rookvlees, vleeswaren in kleine stukjes gesneden
- 20 gram boter
- 4 dorade filets (80 gram per filet)
- 2 eetlepels appelstroop
- bieslook
- 2 grote zoete aardappels
Nodig voor de rieslingsaus
- 1/2 dl riesling (witte wijn)
- 1/2 dl witte wijnazijn
- 50 gram sjalotjes in ringen gesneden
- 25 ml room
- 100 gram koude boter in blokjes
Zo maak je het hoofdgerecht van dorade met rieslingsaus
- Schil de aardappels, kook ze en maak er een puree van met melk en boter. Op smaak brengen met zout en peper
- Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges
- Snijd de asperges in stukjes van 1 cm
- Schil de bleekselderij en snijd in stukjes van 1 cm
- Snijd het rookvlees in kleine stukjes
- Breng in een pan lichtgezouten water aan de kook en blancheer hierin de groenten circa 4 minuten
- Giet af en koel terug in ijswater om de mooie kleur te behouden en het verder garen te stoppen
- Breng voor de saus de wijn en azijn met sjalotjes aan de kook en laat tot een kwart inkoken
- Zet het vuur laag en voeg de boter toe.
- Blijf roeren tot de boter gesmolten is en breng op smaak met zout en peper
- Verwarm ondertussen de oven op 180º C
- Bak de dorade op de huid circa 1 minuut en zet de pan 4 minuten in de oven om verder te garen
Serveren
- Bak voor het serveren het rookvlees iets krokant in boter
- Breng een klein laagje water aan de kook en warm heel een de groente hierin op
- Verdeel de aardappelpuree met daarop de groenten en rookvlees over de borden
- Leg de dorade op de groenten en lak af met de appelstroop
- Bestrooi met bieslook en serveer met de saus
In plaats van rookvlees kun je ook ontbijtspek gebruiken