Crema Catalana is en Spaans nagerecht op basis van custard. Ik wist nooit het verschil is met het Franse crème brûlée. Ben er nu achter gekomen dat de Spaanse versie in een pan wordt bereid en de Franse au-bain-marie. Het andere verschil is dat bij crema Catalana een stuk minder room wordt gebruikt dan bij crème brûlée.
Sinaasappel en kaneel
Crema Catalana wordt traditioneel gemaakt met sinaasappel en kaneel terwijl crème brûlée met vanille wordt bereid. Beide nagerechten moeten opstijven in de koelkast en worden net voor het opdienen voorzien van een gebrand suikerlaagje en lijken daardoor op elkaar.
Een lekkere combi met het koude custard en het warme krokante suikerlaagje.
Nodig voor crema Catalana
2 personen – bereidingstijd met wachttijd minimaal 2 uur
- 3 eieren
- 250 ml melk
- 60 ml room
- 50 gram suiker
- 10 gram maïzena
- 1⁄2 sinaasappel
- 1⁄2 klein kaneelstokje
- 1⁄2 steranijs
- 1⁄2 vanillestokje, zaadjes
Zo maak je crema Catalana
- Doe melk en room in een pan
- Spoel de sinaasappel af en schil met een dunschiller de schil af (niet het wit)
- Doe sinaasappelschil, steranijs, kaneel en vanille bij de melk en verwarm op een zacht vuur
- Klop de eidooiers los met een garde en voeg de suiker toe
- Schenk de warme melk door een zeef en meng het bij de eidooiers, blijf goed roeren met een garde
- Giet de custard terug in de pan en verwarm al roeren een paar minuten tot de creme gebonden is
- Zet het vuur af en schenk de crema Catalana in mooie schaaltjes
- Plaats de schaaltjes in de koelkast en laat een paar uur opstijven
- Strooi wat rietsuiker over de crema en smelt de suiker met een kleine gasbrander
Bron: Jeroen Meus