Het ziet er feestelijk uit zo’n boomstam van chocoladecake. Aangezien ik zo’n stammetje nog nooit heb gemaakt is dat reden genoeg om het een keer te bakken op een druilerige dag. Chocolade kan bij Angeli Kookt thuis altijd dus over de smaak hoef ik niet zo lang na te denken. Een pakje frambozen in de vriezer en standaard slagroom in de koelkast hoef ik er niet eens voor de deur uit. Het deeg is een bicuitdeeg wat wil zeggen dat er geen bloem aan te pas komt. Eigenlijk is het een gebakken chocolademousse bedenk ik me opeens. Het oprollen is makkelijker dan gedacht. Deze boomstam viel bij ons in de smaak….. Volgende keer maak ik hem met mintcreme.
Nodig voor een chocolade boomstam met frambozen
- 7 eieren
- 300 gram suiker
- 200 gram pure chocolade
- koffie
- grand marnier of cointreau (optioneel)
- frambrozen
- 250 ml slagroom
- poedersuiker
- 2 eetlepels geschaafde amandelen
- snufje zout
Zo maak je de chocolade boomstam
- Verwarm de oven op 180º C
- Split de eieren
- Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt au-bain-marie
- Laat iets afkoelen
- Klop de eiwitten stijf met een snufje zout
- Klop in een andere kom de eidooiers met de suiker romig
- Doe de gesmolten chocolade bij het romige dooiermengsel en roer tot een egale bruine massa
- Schep een 1/3 van het eiwit voorzichtig door het chocolademengsel
- Spatel de rest van het eiwit erdoor
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en schenk en verdeel het mengsel erop
- Bak in de oven 20 minuten
- Laat afkoelen
- Strooi poedersuiker op de biscuit
- Leg er bakpapier op en keer heel snel het geheel om
- Haal voorzichtig het bakpapier eraf
- Klop de slagroom zonder suiker en smeer het over het biscuit
- Stooi de geroosterde amandelen erover en verdeel er de frambozen over
- Pak het bakpapier aan een kant en trek iets omhoog
- Je zult zien dat de cake nu vanzelf oprolt
- Leg voorzichtig op een schaal en bestrooi met poedersuiker
Het deeg scheurt bij het oprollen, dat hoort zo want het is een rustiek stammetje
Bron: Koken met Karin