Caesar salade is de gemakkelijkste salade die ik ken. Gewoon sla, croutons, een dressing en kaas. Deze salade heeft niets te maken met de beruchte Romeinse keizer of hotel in Las Vegas. Het werd door Cesare Cardini in het begin van de vorige eeuw bedacht toen hij naar de Verenigde staten emigreerde. Je kunt er voor de variatie ook wat kip toevoegen maar dat hoeft niet. Het recept is voor 2 personen maar voor meerdere personen is het makkelijk aan te passen door de ingrediënten te vermenigvuldigen. Lekker om op een terrasje of in je tuin of op je balkon in het zonnetje te eten!
Nodig voor Caesar salade
2 personen – bereidingstijd 10 minuten
- 1 eidooier
- 1 teen knoflook
- 1/2 dl yoghurt
- 1/4 limoen of citroen
- 1/2 eetlepel mosterd
- 7 1/2 cl arachideolie
- 1 1/2 zoute ansjovisfilet
- cayennepeper
- Worchestersaus
- 1/2 krop Romeinse sla of ijsbergsla
- 1 snee brood
- klontje boter
- olijfolie
- 50 gram parmezaanse kaas
Zo maak je de Caesarsalade
Maak de dressing
- Doe de eidooier in een hoge
- Voeg een fijngesneden knoflookteen toe en knijp de limoen of citroen uit
- Voeg mosterd toe en meng met een staafmixer
- Voeg langzaam de arachidelolie toe zodat je een dikke mayonaise krijgt
- Meng de yoghurt er doorheen en pureer de ansjovis er door met de cayennepeper
- Proef en voeg naar smaak kruiden of ansjovis toe
- Zet de dressing even koel weg
- Maak de croutons door de korsten van het brood te snijden en het brood in blokjes
- Smelt boter en olijfolie in een pan en bak de croutons goudbruin. Wel even bij blijven want dat gaat snel
- Laat de croutons op keukenpapier drogen
- Scheur en verdeel de sla in grove stukken op een bord en strooi er de croutons over
- Schenk er enkele flinke lepels dressing over en schilfer de parmezaanse kaas over de sla