Brood en pizza Streekgerechten

Brabantse broeder

Laatst zat ik het programma Bed & Breakfast te kijken waarin 3 bed & breakfast eigenaren bij elkaar gaan logeren en hun waardering uitspreken. Leuk programma dat vooral met de commentaren op Twitter erbij, zo hilarisch. Laatst was er een Brabants stel dat bij elke logeerpartij in het programma een doosje met typisch Brabants gebak meenam. Brabantse Broeder. Ik, een Brabantse, had er nog nooit van gehoord maar toen ik het recept ging opzoeken dacht ik dat ik het toch al weleens gegeten heb. Superlekker! In Udenhout wordt alleen bij bakkerij Besselink de “Brabantse Broeder” gebakken volgens een zeer oud recept. Het originele recept is overigens het best bewaarde Brabantse geheim. De naam “broeder” is waarschijnlijk ontstaan in de tijd van de gilden. Om lid of broeder van het bakkersgilde te worden moest een meesterproef worden afgelegd. Als je een goed exemplaar kon bakken dan pas werd je toegelaten tot het gilde. Het is een groot rozijnenbrood gevuld met amandelspijs. Een recept heb ik gevonden bij Rudolphs bakery. Niet origineel natuurlijk maar wel lekker.

Brabantse-Broeder-met-spijs

Dit heb je nodig voor de Brabantse Broeder

  • 450 g rozijnen of boerenjongens
  • 1  vanillestokje
  • 365 gram melk
  • 14 g gedroogde gist
  • 660 g bloem
  • 12 gram zout
  • 70 gram boter
  • 1  ei
  • 70 g suiker
  • Vulling:
    • 300 g amandelschaafsel
    • 300 g suiker
    • 1 tl speculaaskruiden
    • 1  eiwit

Brabantse Broeder maken

    • Laat de rozijnen 24 uur weken of kook ze als je dat vergeten bent een kwartiertje in water en laat ze uitlekken
    • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit
    • Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist erin op
    • Maak een kuiltje in de bloem en strooi zout over de rand
    • Kneed boter, ei, suiker en vanillemerg in het kuiltje
    • Meng beetje bij beetje de bloem er door
    • Kneed alles tot een soepel deeg
    • Leg het deeg in een ingevette kom en afgedekt met plasticfolie ongeveer een uur rijzen op kamertemperatuur
    • Maak ondertussen het amandelspijs door de amandelen, suiker, speculaaskruiden en het eiwit goed te mengen
    • Haal het deeg uit de kom, kneed de rozijnen erdoor
    • Maak 2 bollen van het deeg en rol ze uit tot plakken van ongeveer 2 cem dik
    • Verdeel het amandelspijs over een van de plakken maar houd 2 cem van de rand vrij
    • Leg de andere deegplak op het spijs en druk een beetje aan aan de zijkant
    • Laat 45 minuten rijzen onder plastic folie
    • Verwarm ondertussen de oven op 220º C
    • Kluts het ei en bestrijk de Brabantse Broeder ermee

Bak in ongeveer 12 minuten goudbruin en gaar

Angeli

Gezellig dat je komt kijken wat Angeli kookt! Als ik niet kook werk ik als content specialist of ik ben in mijn moestuin te vinden. Houd van alles wat met eten, koken en bakken te maken heeft dus ook het eten fotograferen. Heb je een recept gemaakt? Deel je ervaring dan door te reageren, leuk!

Dit vind je misschien ook leuk...