Mijn favoriet Italiaans kookboek is toch wel De Zilveren Lepel, Il Cucchiaio d’ Argento. Er staan meer dan 2000 recepten in beschreven. Veel traditionele streekgerechten maar ook moderne. Veel foto’s staan er niet in dus je moet echt wel wat inzicht hebben in het uiteindelijke resultaat. Hoofdstukken zoals koude- en warme sauzen laat heel veel aan je persoonlijke voorkeur over. Er staan wel tips bij waar je de saus het beste bij kunt eten.
Bolognesesaus voor 4 personen
- 40 gram boter
- 2 eetlepes olijfolie
- 1 fijngehakte ui
- 1 fijngehakte stengel bleekselderij
- 1 fijngehakte winterwortel
- 250 gram rundergehakt
- 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
- zout en peper
Zo maak je de bolognesesaus
- Verhit de boter en de olijfolie in een pannetje en voeg de ui, selderij, wortel en gehakt toe
- Bestrooi het met peper en zout naar smaak
- Roer goed door en laat alles op een laag vuur een paar minuten pruttelen tot de groenten zacht worden en het gehakt gaat kleuren
- Verdun de tomatenpuree met wat water en roer het door de groenten
- Laat alles afgedekt op een heel laag vuur 1 1/2 uur pruttelen
- Voeg wat heet water toe als het wat droog lijkt te worden
- De vleessaus kan ook gemaakt worden van half-om-half gehakt en champignons
Lekker met spaghetti of tagliatelle