Een authentieke klassieker, deze boeuff bourguignon. Van het recept zijn zoveel varianten dat het moeilijk te zeggen is wat nu het originele recept is. Alle klassieke streekgerechten en zelfs dorps- en familierecepten kunnen variƫren. Ieder zijn eigen voorkeuren. In elk geval mag een goede wijn en heerlijk mals vlees niet ontbreken. Het is een perfect wintergerecht om heerlijk samen of met vrienden van te genieten. Omdat het een eenpansgerecht is dat even moet sudderen hoef je niet de avond in de keuken te staan. Het hele huis vult zich met de geur van heerlijk stoofvlees. Zet de pan gezellig op tafel en opscheppen maar. Eet er stokbrood bij of aardappeltjes en groenten.
Nodig voor boeuff bourguignon
4 personen – bereidingstijd 3 uur
- 100 gram ontbijtspek of rookvlees in blokjes
- 40 ml zonnebloemolie
- 20 gram tomatenpuree
- 1 kilo mals rundvlees in stukjes
- 25 gram bloem
- 1 teentje knoflook
- 2 blaadjes laurier
- 3 takjes tijm
- 250 ml rode wijn
- 300 ml runderbouillon
- 1 rode ui gesnipperd
- 25 ml olijfolie
- 250 gram champignons
- zout en peper
Zo maak je boeuff bourguignon
- Bak de spekblokjes of rookvleesblokjes uit in de zonnebloemolie in de braadpan
- Schep de spekjes uit de pan
- Bak de tomatenpuree even op in een andere braadpan en zet apart
- Bestuif het rundvlees met de bloem en bestrooi met peper en zout en bak het in dezelfde braadpan als de spekjes
- Voeg de spekjes, knoflook, laurier, tijm, tomatenpuree, rode wijn en bouillon toe
- Breng aan de kook en laat het vlees 2 uurstoven
- Smoor de ui in olijfolie en voeg champignons toe. Bak rondom bruin en voeg toe aan het vlees
- Laat de boeuff nog 15 minuten doorgaren en breng op smaak met zout en peper
Bron: Julius Jaspers, ietsje aan gepast