Vroeger thuis at ik bloemkool gekookt met aardappeltje en een stukje vlees. Al dan niet werd er een sausje over de bloemkool gegoten. Ik ben nooit zo’n fan van zo’n sausje over de groente geweest. Gewoon Hollands was lekker en mijn vader wilde eigenlijk ook nooit anders dan soep, groente, aardappels en vlees. Mijn moeder zette elke dag zo’n agv op tafel en nooit iets ‘exotisch’, alhoewel zij daar wel dol op was. Ze was altijd in voor een etentje bij ons. Och, wat mis ik haar.
Toen ik op mezelf ging wonen veranderde mijn eetgewoonten en ging ik meer experimenteren met ‘buitenlands’ en anders dan agv eten. Met bloemkool kan zoveel meer! Deze bloemkoolsalade met courgette is ontstaan doordat ik nog wat groenten in de moestuin had en in de koelkast. En het mooie is dat het ook nog eens Paleo is en koolhydratenarm. Lekker knapperig met zonnebloempitten en geschaafde amandelen. Verder is de bloemkoolsalade met courgette lekker op smaak met verschillende kruiden. Voor de dressing gebruik je mayonaise, witte balsamico azijn en sesamzaadjes.
Nodig voor bloemkoolsalade met courgette
2 personen – bereidingstijd 40 minuten
- 400 gram bloemkool
- 1 kleine courgette of een halve grote
- 1/2 cayennepeper
- 1 knoflookteen
- 4 eetlepels druivenpitolie of een andere plantaardige olie zoals avocado olie of olijfolie
- 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1/4 theelepel chilipoeder
- 1/4 theelepel komijnpoeder
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- 4 eetlepels zonnebloempitten
- 20 gram amandelschaafsel
- 1 eetlepel Za’Atar
- peper / zout
- 3 eetlepels citroenmayonaise
- 1 eetlepel witte balsamicoazijn of citroensap
- 2 theelepels sesamzaad
Bereiding bloemkoolsalade met courgette
- Verwarm de oven voor op 200 ºC
- Snijd de bloemkool in roosjes
- Meng 2 eetlepels olie met paprikapoeder, komijnpoeder, nootmuskaat en chilipoeder. Breng op smaak met peper en zout.
- Doe de bloemkoolroosjes in een grote kom en schenk de kruidenolie erbij. Meng goed met 2 handen zodat de roosjes mooi bedekt zijn met het mengsel.
- Schep de roosjes op een bakplaat en rooster ze 25 minuten. Halverwege even omscheppen.
- Was de courgette en snijd in kleine blokjes.
- Mix 2 eetlepels olie met de Za’Atar, peper, zout en de uitgeperste teen knoflook
- Bak de courgetteblokjes beetgaar in een koekenpan en meng er de halve fijngesneden cayennepeper door
- Schep de blokjes in een grote kom en zet opzij
- Rooster de zonnebloempitten en amandelschaafsel in een droge koekepan
- Meng 3 eetlepels mayonaise met azijn en sesamzaad
- Doe de roosjes bij de courgetteblokjes en meng de mayonaise er doorheen
- Verdeel op een mooie schaal en strooi er de geroosterde amandelen en zonnebloempitten over.