Een Nederlandse klassieker! Lijkt qua smaak op de Italiaanse amaretti, maar dan taaier. De licht bittere smaak komt van bittere amandelen of wat ook vaak gebruikt wordt zijn gemalen abrikozenpitten. Waarschijnlijk zijn die goedkoper dan amandelen.
Amandelstrijd
Abrikozenpitten kon ik niet vinden maar ik had zowieso een strijd met amandelen op die dag toen ik besloot om bitterkoekjes te bakken. Ten eerste deed ik op vrijdag na werktijd weert veel te snel boodschappen waardoor ik niet goed oplette en thuiskwam met amarantmeel in plaats van amandelmeel. Als ik iets in mijn hoofd heb om te maken dan moet ik dat ook van mezelf. Dus ten tweede, zaterdag maar naar de dichtsbijzijnde winkel en die hadden amandelen die ik zelf in een zakje moest scheppen. Meteen maar 800 gram geschept want dat zou in ieder geval wel voldoende moeten zijn. Kom ik thuis blijken het gezouten amandelen te zijn!!
Omdat ik geen zin had om nog een keer boodschappen te doen ben ik maar gaan zoeken hoe ik in hemelsnaam gezouten amandelen a, ontvel en b, ontzout…..
Amandelen ontvellen en ontzouten
Nou, en dat bleek helemaal niet zo ingewikkeld maar duurt even. Eigenlijk kon ik ondertussen weer naar de winkel gaan om wel de goede te kopen want dan was ik uiteindelijk toch nog snelle geweest. Anyway….. leg de gewenste hoeveelheid amandelen in een schaal, giet er kokend water over en laat 3 minuten weken. Nu kun je de velletjes er heel makkelijk afhalen. Laat daarna de ontvelde amandelen 10 minuten drogen in de oven op 150º C.
Nodig voor bitterkoekjes
15 bitterkoekjes
- 2 eiwitten
- 150 gram suiker
- 150 gram amandelmeel of heel erg fijn gemalen amandelen zonder schil
- beetje citroenrasp
- een scheutje amaretto, als je dat in huis hebt
- Als je gemalen abrikozenpitten kunt kopen doe daar dan 20 gram van door het amandelmeel (gebruik in dat geval dus 120 gram amandelmeel)
Zo maak je de bitterkoekjes
- Oven voorverwarmen op 180º C
- Leg alvast bakpapier op een bakplaat
- Meng de suiker en het amandelmeel in een keukenmachine
- Voeg citroenrasp, amaretto en de eiwitten door het meelmengsel
- Goed mengen in de keukenmachine en daarna met de hand kleine bolletje maken. Leg ze op de bakplaat.
- Druk de bolletjes iets aan met een natte theedoek zodat je straks die herkenbare scheurtjes krijgt. Maak ze niet te plat want anders worden ze te hard en krijgen ze niet die taaie textuur
- Schuif de bakplaat in het midden van e oven en bak 15-17minuten goudbruin
- Laat ze afkoelen op een rooster of rek
Bewaar ze, als het je lukt om er nog over te hebben….., in een luchtdicht afgeloten pot
Als je aan abrikozenpittenmeel kunt komen, gebruik dat dan ook want dat geeft de licht bittere smaak aan de bitterkoekjes