Het is aspergetijd en dus weer tijd voor een lekkere aspergesoep met gerookte kip. Gerookte zalm kan ook maar ik ga voor kip. Zooo fluweelzacht en smaakvol! Vroeger lustte ik geen asperges. Ik kende alleen die uit blik en die vond ik smerig! Ik heb de ingeblikte versies nooit meer gegeten maar heb me jaren later toch gewaagd aan de verse varianten. Een wereld van verschil.
Afgelopen weekend aten we voor het eerst dit seizoen aspergesoep in een restaurant. Na de eerste hap keken we elkaar aan en zeiden tegelijk dat mijn versie vele malen lekkerder is. De asperge was ver te zoeken. Maar afijn, in de vakantie is het ook weleens leuk en gezellig om spontaan te stoppen bij een restaurant en dus een keer niet te hoeven koken. We doen dat meer voor de gezelligheid want zoals manlief zegt: “thuis eet ik veel lekkerder”. Lief!
Deze aspergesoep smaakt in ieder geval wel naar asperges.
Nodig voor aspergesoep met gerookte kip
4 personen – bereidingstijd 30 minuten
- 500 gram asperges
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 1 liter kookvocht van eerder gekookte asperges met een bouillonblokje of 1 liter kippenbouillon
- Gerookte kipfilet in reepjes gesneden
- bieslook of peterselie
Zo maak je aspergesoep
- Snijd de kontjes (2-3 cm) van de stelen
- Schil de asperges met een dunschiller vanaf de kopje naar beneden
- Snijd de asperges in stukken van ongeveer 3 cm en kook samen met de schillen en de kontjes
- Kook 10 minuten en zet het vuur uit en laat nog 10 minuten staan in het kookwater
- Smelt in een andere pan de boter en voeg de bloem toe
- Roer goed en laat voor een roux 2 minuten garen zonder bruin te laten worden
- Giet ondertussen het de asperges af door een bolzeef en vang het kookvocht op
- Haal de schillen en de kontjes uit de zeef en gooi deze weg
- Schenk onder heel goed roeren met een garde de bouillon bij de roux
- Voeg de aspergestukjes toe en laat nog even doorkoken
- Dien op in een mooie kom en schep er een lepel gerookte kipfilet doorheen
- Serveer eventueel met fijngehakte peterselie of bieslook