Ananas tarte tatin, omgekeerde ananastaart. Lekker! Ken je dat? Koop je een heleboel lekkere dingen in met de bedoeling er de komende week iets van te maken maar je weet nog niet wat maar altijd komt er wel iets tussen, loopt het anders, gewoon geen zin om te koken of gewoon zin in iets anders.
Tarte tatin
Zo ook met de ananas die al bijna 2 weken op de fruitschaal ligt. Wonderbaarlijk genoeg is de ananas nog in uitstekende staat, maar toch wordt het eens tijd om er wat van de maken. Bekender is de appel tarte tatin maar ik besloot in plaats van appels de ananas hiervoor te gebruiken. In eerste instantie per persoon een taartje maar aangezien de ananasschijven te groot waren voor het 1 persoonsvormpje heb ik er toch een middelgrote versie van gemaakt. Volgende keer maak ik peren of pruimen tarte tartin.
Nodig voor ananas tarte tatin
4 personen – bereidingstijd 45 minuten
- 1 verse ananas
- 80 gram suiker
- 80 gram boter
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnageltjes
- 4 plakjes bladerdeeg uit de vriezer of vers bladerdeeg
Zo maak je ananas tarte tatin
- Verwarm de oven voor op 150º C
- Snijd de ananas doormidden en haal de schil eraf
- Snijd 4 plakken schijven van de ananas en haal de harde kern eruit
- Doe de boter met de suiker en het kaneelstokje met de kruidnagels in een pan en laat karameliseren
- Haal de schijven ananas door de karamel en leg ze in een tarte tartinvorm of gewoon een dichte bakvorm, rond of vierkant, wat je hebt
- Haal de kruidnagels en het kaneelstokje uit de karamel en schenk de vloeistof over de ananasschijven
- Prik gaatjes in het bladerdeeg en let het op de ananas. Aan de randen van de vorm zorg je ervoor dat het deeg tussen de vorm en de ananas komt
- Bak 20-30 minuten en haal uit de oven
- Leg een bord of schaal op de vorm en keer, met ovenwanten, het geheel om. Pas op want de karamel is superheet!