Rabarber is echt zo’n vroege zomergroente. Zie je rabarber dan is de zomer in aantocht, alhoewel je na de zomer de plant het best niet meer kunt oogsten. Dit is om voldoende reserves op te bouwen voor het volgende jaar. Mijn plant is nog niet groot genoeg en daarom heb ik een kilo gekocht. Een paar stengels gebruik ik voor de aardbeien rabarbertaart en van de rest maak ik een compote. In rabarber zit veel ijzer. Dat stroeve gevoel aan je tanden na het eten van rabarber dat komt door het ijzer. Je kunt voor de crumble het recept gebruiken van mijn rood fruit crumble.
Nodig voor aardbeien rabarbercrumble
- 500 gram aardbeien
- 1 eetlepel bakpoeder
- 1 eetlepel citroenrasp
- 3 stengels rabarber
- 200 gram amandelmeel of bloem
- 115 gram boter in blokjes
- 130 gram suiker
- 50 gram maïzena. Ik gebruikte custardpoeder.
- 1 limoen (sap)
- snufje zout
Aardbeien rabarbercrumble maken
- Verwarm de oven voor op 190º C
- Schil de rabarber en snijd in stukken
- Haar de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in vieren
- Meng rabarber, aardbeien, limoensap en 100 gram suiker en verdeel het fruit over een ingevette ovenschaal
- Meng amandelmeel, zout, 30 gram suiker en boter tot een kruimelig grof deeg
- Verdeel het deeg over het aardbeien rabarbermengsel
- Zet de schaal 30-35 minuten in de oven tot de korst goudbruin is
In de koelkast is de crumble nog 2 dagen houdbaar
Rabarber is goed voor de darmen. Het voorkomt een opgeblazen gevoel
Bron: Light koken, juni 2012