De lekkerste aarappelgratin maak je zelf. Niks kant-en-klaar diepvries, koelvak of een potje aardappel heel erg anders. Aardappelgratin is een lekker frans recept. Het is een vegetarische bijgerecht en er zit altijd knoflook, aardappel en boter in. De gratin die ik al eerder maakte had veel eieren en bieslook. Deze keer maak ik het met een winterwortel en er zitten geen eieren in maar wel kardemon voor de kruidige toon. Smalijke combi. Ik maak gerechten voor 2 personen omdat wij bij Angeli Kookt ook maar met ons tweetjes zijn. Je kunt de hoeveelheid ingrediënten die ik gebruik gewoon verveelvoudigen.
Dit heb je nodig voor aardappel-wortelgratin
2 personen – bereidingstijd 45 minuten
- 400 gram aardappels
- 2 kleine of 1 grote winterwortel
- 300 ml slagroom
- 1 teentje knoflook
- zaadjes uit 3 kardemonpeulen
- peper en zout
- maïzena of aardappelzetmeel
- 1 rode ui
- 5 kruidnagels
Zo maak je de aardappel-wortel gratin
- Verwarm de oven op 200º C / Hetelucht 180º C
- Schil en was de aardappels en snijd in dunne plakken
- Was de wortel en snijd ook in plakjes
- Snijd ook de knoflookteen in plakjes
- Pel de ui en steek de kruidnagels er in
- Breng in een pan de slagroom aan de kook met de aardappels, knoflook, wortel, ui en de kardemonzaadjes ongeveer 15 minuten
- Meng de maïzena met een halve eetlepel water en voeg toe aan de room
- Laat 1 minuutje doorkoken
- Neem de ui uit de pan en haal de kruidnagels eruit, gooi die weg
- Snijd de ui fijn en doe de kleine stukjes weer terug in de pan
- Breng het geheel op smaak met zout en peper
- Doe het aardappelmengsel in een ingevette ovenschaal, of 2 kleine schaaltjes
- Bak in de oven ongeveer 30 minuten, houd de kleur in de gaten prik er met een vork in om te kijken of het gaar is.