Ik ben echt een soepmens, soep kan ik altijd wel eten. Vroeger aten we thuis elke dag soep, behalve op zaterdag en zondag. Zaterdags aten we heerlijke broodjes met vers beleg en op zondag lekker suddervlees met brood. Daar keek je altijd naar uit. Nu is soep voor mij geen dagelijkse kost meer, maar je kunt me er nog steeds voor wakker maken. De lekkerste tomatensoep maak je zelf, lekker hollands, van verse tomaten en gevuld met gehaktballetjes.
Nodig voor verse tomatensoep met gehaktballetjes
- 1½ kg tomaten. Bij voorkeur Roma tomaten
- 300 gram rundergehakt (of als je wel varkensvlees eet, half-om-half)
- 4 teentjes knoflook, liefst vers
- 1 ui
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 blikje tomatenpuree (140 gram)
- 3 eetlepels gezeefde bloem
- 1½ liter groentebouillon (van 3 à 4 tabletten, afhankelijk hoe zout je de soep wil eten)
- 1½ theelepel nootmuskaat
- 1 eetlepel suiker
- 5 takjes basilicum (de blaadjes), fijngesneden
- 5 takjes platte peterselie, fijngesneden
Extra nodig: staafmixer om de soep te pureren
Tomatensoep voor 8 personen
- De tomaten ontvellen door ze kruislinks in te snijden aan de onderkant en een halve minuut in kokend water te leggen
- Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen, daarna het vel eraf halen en in kleine stukje snijden
- Snipper de ui en fruit in de olie samen met de geperste teentje knoflook in een grote pan
- Dan de tomatenpuree toevoegen
- Roer de bloem erdoor tot deze is opgenomen
- Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en roer tot een gladde saus
- Tomaten toevoegen en laat een kwartiertje zachtjes koken (af en toe roeren!)
- Ondertussen kun je de gehaktballetjes maken. Voeg aan het gehakt, peper en zout en nootmuskaat toe. Goed kneden en draai er kleine balletjes van
- Pureer de soep met de staafmixer en voeg de balletjes toe
- Proef even of er nog peper en zout bij moet en voeg de suiker toe
- Laat nog ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen
- Verdeel de basilicum en de peterselie over de soep en dien op